Gronxador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Hamaca o gronxador de jardí.

Un gronxador, una gronxadora, un(a) engronsador(a)/gronsador(a)/agrunsador(a)[1][2] o baldador(a), trapezi, i d'àrea més reduïda balancí, bersolador, enairador, colcador, barqueta, etc.[3] és un seient penjat utilitzat pels nens per a la seva diversió. Consisteix en un seti que penja amb unes cadenes d'una estructura metàl·lica o de fusta. L'entreteniment es produeix quan la persona agafada als laterals s'impulsa o és empès balancejant-se endavant i enrere.[4]

Gronxador format per un pneumàtic.

En parcs i jardins, poden trobar diversos gronxadors penjats d'un mateix bastidor el que permet a diverses persones de balancejar-se alhora. Aquests gronxadors es presenten en una gran varietat de formes i mides.

  • Per a nens petits, hi ha gronxadors amb respatller i buits en les cames que els mantenen en una posició rígida impedint que es caiguin.
  • En altres casos, el seient consisteix en un mer pneumàtic en el buit es posa el nen. La llanta és apta per una soga i pendent d'una branca d'un arbre.
  • La base pot consistir en un seient amb respatller o sense suport i fins i tot ser una simple peça de lona plastificada.

Antigament, els gronxadors adoptaven un aire bucòlic en penjar de les branques dels arbres i ser fabricats amb materials naturals.

Precaucions[modifica]

Nena en un gronxador.
Gronxador
  • Per ser un objecte en moviment el qual porta un pes a sobre, hi ha el perill de col·lisió, si alguna persona, ja sigui un nen, s'interposa en la seva trajectòria.[5]
  • Per ser un objecte penjant, on la persona no té els peus ferms sobre la terra, hi ha el perill de caiguda, particularment en gronxadors sense respatller.

Varietats[modifica]

  • Gronxador elèctric . Seient mòbil per a nadons que s'acciona mitjançant piles.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Gronxador». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Ha d'evitar-se el castellanisme columpi. «Castellanismes i barbarismes més freqüents». Bon català. [Consulta: 12 maig 2014].
  3. són mots normatius gronxador, engronsadora, des del DG1, 1932; engronsador, trapezi i baldador, des del DIEC, 1995
  4. Case, William B. «Two ways of driving a child's swing». Arxivat de l'original el 2013-09-25. [Consulta: 3 febrer 2013].
  5. Tinsworth D, McDonald J. Special Study: Injuries and Deaths Associated with Children's Playground Equipment.[Enllaç no actiu] Washington (DC): U.S. Consumer Product Safety Commission; 2001.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gronxador