Hamaca

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
149651.jpeg

L'hamaca és un moble utilitzat per a dormir o reposar-se. Consisteix en una lona o xarxa constituïda per cordill o corda fina que es lliga a dos punts ferms. La paraula hamaca prové del taíno i significa "xarxa per a peix".[1][2] També té origen en la paraula «chinchorro» que a Amèrica significa xarxa de pesca i el seu ús com a hamaques o llit en feines de pesca i llocs apartats de la residència. Aquests no són teixits en teler, són només una sèrie de fils de fibres vegetals resistents com el cànem, fique, cumare nuats.

Pres textualment del Diccionari Indi del Gran Tolima: "Et.Ta.Hamaka-(dormir, Segons Goeje-NEII.). Amac-(Acosta) Amazan-(Les Cases). En Gabili-Amaca. Puede també tenir arrel Kechuas: Samacú = descansar. No es troba la paraula en cap escriptor europeu abans del descobriment d'Amèrica".

Materials[modifica | modifica el codi]

Hamaca Kalima Surinam.

Estan fabricades de diversos materials i la qualitat depèn sobretot en l'ordit i el nombre de fils utilitzats. Les hamaques tenen un lloc tan important en el cor de la gent del Carib que fins i tot a les cases més humils hi ha ganxos a les parets per penjar-les.

Les hamaques han estat utilitzades després del segle XVI pels mariners en els vaixells, ja que l'hamaca es mou al ritme de la nau i el dorment no corre el risc de ser llançat a terra.

Les hamaques, originalment fetes de cotó, henequén, cabuya o de pita i tenyides amb tints vegetals i anilines, varietat de dissenys, colors i mides, s'elaboren actualment de fibres polièster, encara que actualment el material més utilitzat per fer-les és el polipropilè també hi ha un retorn a les tradicions, a la fibra vegetal.

Ús[modifica | modifica el codi]

Com molts ginys o elements elaborats per nadius d'Amèrica provoquen disputes regionals per a designar llur bressol, el cert és que el seu ús es va expandir entorn del món per les empreses comercials del segle XVI.

Creades en bastidors de teler amb fils de cotó, que es teixeix en ordit i trama, en un procés pel qual es va passant l'ordit per dalt i sota de la trama, creuant per finalment formar la hamaca.

Les hamaques són elements estàndards en gairebé totes les cases de Yucatán i de tot el Carib. No van ser part de la civilització clàssica de l'era maia, es deia que van arribar al Yucatán des del Carib menys de dos segles abans de l'arribada dels espanyols.

Fabricada i utilitzada en tota Amèrica, en Argentina, Bolívia, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, El Salvador, Nicaragua, Uruguai, Veneçuela. A Argentina i Uruguai es diu hamaca paraguaiana de l'hamaca.

A la zona de l'istme de Tehuantepec a Mèxic, es troba una de les més grans produccions d'hamaques d'Amèrica; una mica més al nord, en sierra Juárez es troba San Pablo Yaganiza amb un tipus d'hamaca única, elaborada actualment a Espanya per artesans tèxtils.

També es diuen hamaques a les gandulas plegables que s'utilitzen per prendre el sol a la platja o la piscina. Generalment, estan constituïdes per un bastidor metàl·lic plegable i una lona cosida a aquest o als gronxadors

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Ramírez Sendoya, Pedro José. Diccionari Indi del Gran Tolima. Editorial Minerva LTDA, 1952. R498.6 R15d 19 ed. (Biblioteca Luis Ángel Arango).. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Douglas Harper (2001). Hammock - Online Etymology Dictionary
  2. The several contributors. Manfred Görlach. A Dictionary of European Anglicisms: A Usage Dictionary of Anglicisms in Sixteen European Languages. New York: Oxford University Press, 2001, p. Page 143. ISBN 0-19-928306-0. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hamaca Modifica l'enllaç a Wikidata