Grup d'Estats contra la Corrupció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióGrup d'Estats contra la Corrupció
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització internacional Modifica el valor a Wikidata
Història
Estat legalActivo
Creació1r maig 1999
Activitat
Membres50 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webcoe.int… Modifica el valor a Wikidata
Edifici Agora, la seva seu

El Grup d'Estats contra la Corrupció ( Greco ) és un òrgan del Consell d'Europa per millorar la capacitat dels Estats membres en la lluita contra la corrupció. Va ser creat l'1 de maig de 1999 per 17 països europeus i actualment està format pels 46 estats membres del Consell, Bielorússia (amb representació limitada des de 2022), Estats Units i Kazakhstan .[1]

Històric[modifica]

Hereu del Grup Multidisciplinari sobre la Corrupció (GMC), creat el setembre de 1995 sota els auspicis del Comitè Europeu per als Problemes Criminals i del Comitè Europeu per a la Cooperació Jurídica, la lluita contra la corrupció s'ha convertit en una de les prioritats del Consell d'Europa, amb mecanisme de seguiment. L'any 1997, la idea d'aquest conveni penal es va estendre als estats no membres del Consell d'Europa. Al novembre de 1997, es van adoptar els Vint Principis Directors (resolució (97)24) per a la lluita contra la corrupció. El març de 1998, el GMC va acordar instituir un «Grup d'Estats contra la Corrupció – Greco», autoritzat per la Comissió de Ministres el maig de 1998. Aquest Grup es va crear oficialment l'1 de maig de 1999 per 17 dels Estats membres del Consell: Bèlgica, Bulgària, Xipre, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Islàndia, Irlanda, Lituània, Luxemburg, Romania, Eslovàquia , Espanya i Suècia, als quals es van afegir posteriorment tots els estats membres del Consell a més d' Estats Units i Kazakhstan. La Federació Russa va deixar de ser membre després de la seva expulsió del Consell d'Europa el 2022 i Bielorússia té la participació restringida.

Objecte[modifica]

Segons larticle 1er de l'Estatut adoptat el 1999, el Greco té «per objecte millorar la capacitat dels seus membres de lluitar contra la corrupció, vetllant per l'aplicació dels compromisos presos en aquest àmbit, mitjançant un procés dinàmic avaluador i de pressió mutus». Per tal d'aconseguir aquest objectiu, el Greco s'encarrega de:

  • 1. Seguir l'aplicació dels Principis Directors per a la lluita contra la corrupció tal com han estat adoptats pel Comitè de Ministres del Consell d'Europa el 6 de novembre del 1997.
  • 2. Seguir l'aplicació dels instruments jurídics internacionals que s'adopten en compliment del Programa d'Acció contra la Corrupció, d'acord amb les disposicions que conté aquests instruments» (art. 2 de l'Estatut).

Organització[modifica]

El Greco, la seu del qual es troba a Estrasburg, disposa de:

  • Secretaria, adreçada pel secretari executiu, nomenat pel secretari general del Consell d'Europa.[2]
  • Bureau, compost per 7 membres del GRECO, incloent-hi el seu president, el croat Marin Mrčela.[3]
  • Comitè estatutari

Dates clau[modifica]

  • Estrasburg, 1995 : Creació del GMC.
  • Estrasburg, 1996 : adopció del Programa d'acció contra la corrupció.
  • Estrasburg, 1999 : creació del Greco l'1 de maig. Obertura a la signatura de Convenis penal ( STE 173 ) i civil ( STE 174 ) sobre la corrupció.
  • Estrasburg, 2000 : Recomanació sobre els codis de conducta pels agents públics (Recomanació n° R (2000)10).
  • Estrasburg, 2003 : Recomanació sobre les regles comunes contra la corrupció al finançament dels partits polítics i de les campanyes electorals (Recomanació Rec(2003)4). Obertura a la signatura del Protocol addicional a la Convenció penal sobre la corrupció (STE 191).

Informes sobre Espanya[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Members and Observers/ Etats membres et Observateurs» (en anglès britànic). www.coe.int. [Consulta: 5 enero 2018].
  2. «Secretariat» (en anglès britànic). www.coe.int. [Consulta: 5 enero 2018].
  3. «Bureau» (en anglès britànic). www.coe.int. [Consulta: 5 enero 2018].
  4. «Spain - Publication of an Interim Compliance Report of Fourth Evaluation Round - Newsroom» (en anglès britànic). www.coe.int. [Consulta: 5 enero 2018].
  5. Greco de la Comisión Europea. «Interim Compliance Report of Fourth Evaluation Round on Spain» (en inglés). [Consulta: 5 enero 2018].
  6. «GRECO reprocha a España que los 12 vocales jueces del CGPJ no sean elegidos por la carrera judicial - Asociación de Jueces y Magistrados Francisco de Vitoria» (en espanyol europeu). www.ajfv.es. [Consulta: 5 enero 2018].

Enllaços externs[modifica]