Gualfard de Verona

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personasant Gualfard
GualfardoVerona.JPG
Gravat amb el sant fent penitència, amb Verona al fons; gravat per I. Brint sobre dibuix de Martin de Vos (París: J. Le Clerc, 1620)
Dades biogràfiques
Naixement Wolfhard von Augsburg, Wulphardus
1070
Augsburg (Suàbia, Baviera, Sacre Imperi)
Mort 30 d'abril de 1127
Verona (Vèneto, Itàlia)
Sepultura San Fermo Maggiore (Verona), St Sebastian (Augsburg)
Activitat professional
Ocupació Monjo
Orde Germà llec dels camaldulencs
laic i eremita
Commemoració a Església Catòlica Romana, anglicanisme
Canonització Antiga
Lloc de pelegrinatge Verona, Augsburg
Festivitat 30 d'abril; 1 de maig (a Verona), 27 d'octubre (a Augsburg)
Fets destacables seller, anacoreta
Iconografia Com a eremita
Patronatge Sellers de Verona
Modifica dades a Wikidata

Gualfard de Verona, o Wolfhard d'Augsburg (Augsburg, Baviera, 1070 – Verona, Vèneto, Itàlia, 30 d'abril de 1127) fou un artesà alemany, pelegrí i eremita a Verona. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Wolfhard havia nascut a Augsburg, llavors capital de Suàbia, on era seller. En 1096 marxà com a pelegrí[1] cap a Roma, amb altres mercaders. S'aturà a Verona, on visqué un temps amb un viatjant i s'establí com a seller.

Poc després marxà i s'establí per fer vida eremítica en un bosc proper vora l'Adige, on hi visqué vint anys. Fou trobat llavors per uns caçadors i tornà a Verona, obrint un obrador i botiga de selles, però arran d'una inundació, deixà la ciutat i construí una ermita prop del monestir camaldulenc de San Salvatore di Corteregia, a la rodalia, on fou acollit com a germà convers. Hi visqué fins a la seva mort, tingut per persona santa pels veronesos, i destacant per la seva vida virtuosa i dedicada a la pregària, i la seva hospitalitat envers els viatgers. Morí a Corteregia en 1127.

Veneració[modifica]

Interior de l'església de San Fermo Maggiore (Verona), on és enterrat el sant

Sebollit al monestir, les seves restes foren portades a San Fermo Maggiore de Verona. El 27 d'octubre de 1602 part de les relíquies foren donades i portades a l'església de St. Sebastian d'Augsburg. Un monjo contemporani n'escrigué la vida poc després, atribuint-li diversos miracles.

La seva festa litúrgica és el 30 d'abril; els veronesos el celebren l'1 de maig, i a Augsburg el 27 d'octubre, per la translació de les relíquies.

Notes[modifica]

  1. Pelegrí és en alemany Wallfahrer, que podria haver donat lloc al nom italià Gualfardo.

Bibliografia[modifica]

  • Vauchez, André. The Laity in the Middle Ages: Religious Beliefs and Devotional Practices. Daniel E. Bornstein (ed.). Notre Dame: University of Notre Dame Press, 1993.