Guzana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Guzana

Guzana fou una ciutat aramea, capital del regne de Bit Bahiani. Estava edificada sobre una antiga ciutat coneguda només amb el seu nom modern de Tell Halaf.

Història[modifica]

Al segle x el regne arameu de Bit Bahiani va establir la seva capital a Tell Halaf, que fou refundada com a Guzana. El rei Kapara va construir l'anomenat hilani, un palau en estil neo-hitita amb rica decoració d'estàtues i relleus ortosats (de làmines rectes). La ciutadella fou el centre de la ciutat aramea (i després assíria). La ciutadella incloïa el palau i els edificis oficials. L'edifici principal era el hilani o palau occidental, seguit del palau del nord-est. A la ciutat baixa s'ha trobat un temple d'estil assiri.

El 894 aC el rei assiri Adadnirari II esmenta el lloc en els seus arxius, com un regne arameu (ciutat-estat) tributari. El 808 aC la ciutat i regió a l'entorn fou annexionada i va esdevenir una província d'Assíria. El governador va residir al palau a la part nord-oriental de la ciutadella.

Guzana va sobreviure a la caiguda de l'imperi assiri. A la inscripció de Behistun s'esmenta una ciutat a l'Eufrates de nom Zazana, que els estudiosos connecten amb la semítica (aramea) Gozana o Guzana, nom que en arameu voldria dir "Terra alta". Va romandre habitada fins al període parto-romà. Correspondria a la medieval Zuzan al-Akrad (Alts dels kurds).

Bibliografia[modifica]

  • Abd el-Mesih Baghdo, Lutz Martin, Mirko Novák, Winfried Orthmann: Ausgrabungen auf dem Tell Halaf in Nordost-Syrien. Vorbericht über die erste und zweite Grabungskampagne, Harrasowitz, Wiesbaden 2009. ISBN 978-3-447-06068-4