Vés al contingut

Hagenia abyssinica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hagenia)
Infotaula d'ésser viuHagenia abyssinica Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN117894181 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRosales
FamíliaRosaceae
GènereHagenia
EspècieHagenia abyssinica Modifica el valor a Wikidata
Willd.
Nomenclatura
BasiònimBanksia abyssinica Modifica el valor a Wikidata

Hagenia abyssinica és una espècie de planta amb flors i planta nativa de la regió afromontana del centre i est d'Àfrica. També té una distribució disjunta a les altes muntanyes d'Àfrica oriental des del Sudan i Etiòpia al nord fins a Kenya, Uganda, Ruanda, Burundi, República Democràtica del Congo, i Tanzània, a Malawi i Zàmbia al sud.

El gènere Hagenia és monotípic i Hagenia abyssinica n'és l'única espècie. El gènere més emparentat és el gènere afromontà Leucosidea.

Descripció

[modifica]

És un arbre de fins a 20 m d'alt amb l'escorça gruixuda i que es desprèn. Les fulles són compostes, amb 7- 13 folíols, i en total fan fins a 40 cm de llargada. Les flors s'arrangen en una panícula de 30-60 cm de llargada.

Normalment es troba a altituds d'entre 2000-3000 m, en llocs amb una pluviometria anual d'entre 1000-1500 mm. Es pot trobar en boscos mesclat amb plantes dels gèneres Podocarpus, Afrocarpus i amb el ginebre Juniperus procera. Sovint es troba en el límit arbori de la seva regió.

Ús medicinal

[modifica]

Kosso, kousso o cusso és un medicament fet de les panicles de les flors pistil·lades d'Hagenia. En el moment de la publicació de l'onzena edició d'Encyclopædia Britannica (1911), aquesta drogqa s'importava a Europa. El seu principi actiu és la koussina o kosina C31H33O10. Es considerava antihelmíntic per a la tènia del porc Taenia solium.

Kosso, en amhàric, és també el nom de la tènia humana Taenia saginata.

Notes

[modifica]

Notes

[modifica]


  • Eriksson, T., Hibbs, M. S., Yoder, A. D., Delwiche, C. F., & Donoghue, M. J. (2003). The Phylogeny of Rosoideae (Rosaceae) Based on Sequences of the Internal Transcribed Spacers (ITS) of Nuclear Ribosomal DNA and the TRNL/F Region of Chloroplast DNA. International Journal of Plant Science 164(2): 197–211 (PDF version) Arxivat 2007-07-10 a Wayback Machine..
  •  Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba en domini públic: Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica (edició de 1911) (en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911. 

Enllaços externs

[modifica]