Vés al contingut

Hàl·lux var

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hallux varus)
Plantilla:Infotaula malaltiaHàl·lux var
Radiografia del peu esquerre d'un pacient de 17 anys que mostra un hàl·lux var progressiu congènit com a conseqüència d'un presumpte Síndrome de Stickler.
Tipusdeformitat del peu Modifica el valor a Wikidata
Especialitatgenètica mèdica Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10M20.3 i Q66.3 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9735.1 i 755.66 Modifica el valor a Wikidata
CIAPL98 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
MeSHD050488 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0546297 i C0265649 Modifica el valor a Wikidata

L'hàl·lux var (conegut en llatí com a hallux varus) és una deformitat de l'articulació del dit gros del peu que provoca la desviació medial (interna o cap al costat tibial) de l'hàl·lux partint del primer metatars. L'hàl·lux es mou habitualment en el pla transversal. En aquest sentit, es tracta del defecte contrari a l'hàl·lux valg (també anomenat galindó).

Classificació[modifica]

Segons la seva presentació, es classifica en quatre tipus:[1]

Etiopatogènia[modifica]

Existeixen tres causes:[2]

  • Hàl·lux var simptomàtic o funcional: Seria un símptoma infantil de formació posterior d'un peu pla. O també pot ser secundari a tèbias vares.
  • Hàl·lux var congènit. OMIM recull fins a cinc afeccions genètiques causants d'hàl·lux var. En general es troba com secundari o associat a altres deformitats o anomalies, com ara:
    • Primer metatarsià més curt i gruixut de l'habitual.
    • Ossos o dits accessoris: Polidactílies i polisindactílies.
    • Metatars var.
    • Existència d'una banda de teixit fibrós que discorre pel costat intern del primer dit.
Algunes afeccions genètiques associades serien: polisindactília preaxial, braquidactília preaxial amb hàl·lux var i abducció de l'hàl·lux, disòstosi acrofacial tipus nager, síndrome úter-mà-peu i síndrome de Shprintzen-Goldberg.
  • Hàl·lux var d'origen quirúrgic. Freqüent en l'operació de McBride (buniectomía amb correcció de teixits tous). Es produeix com a conseqüència d'un tensat secundari a cicatrius quirúrgiques.

Tractament[modifica]

En el tractament s'ha de tenir molt en compte la tipologia i etiopatogènia de l'hàl·lux var.[1] Quan es produeix per una compensació, s'ha de tractar la causa original. En la resta dels casos se sol corregir mitjançant intervenció quirúrgica.[2] Aquesta sol realitzar-se entre els sis mesos i l'any d'edat, abans de l'inici de la marxa.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Joan Minguella Solà, J Minguella. Malformacions del peu (Google books). Elsevier Espanya, 2003, p. 43. ISBN 8445812947. 
  2. 2,0 2,1 Viladot Pericé, A.. Patologia de l'avantpeu. Elsevier Espanya, 2001, p. 159. ISBN 8407001716. 

Vegeu també[modifica]