Hangaku Gozen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHangaku Gozen

Hangaku Gozen per Yoshitoshi, any 1885 Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 坂額御前 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XII Modifica el valor a Wikidata
Japó Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócomandant militar Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAsari Yoshitoo (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Dama Hangaku (坂額御前 Hangaku Gozen) fou una samurai i guerrera (onna-bugeisha) del japó feudal que visqué a finals del període Heian i el principi del període Kamakura. També se la conegué com a Hangaku (板額 o 飯角). Fou filla del guerrer Jō Sukekuni (城資国) i els seus fills foren Jō Sukenaga (城資永?) i Jō Nagamochi (城長茂?) (o Sukemochi (助茂?)).

La paraula gozen és un títol honorífic, que es podria traduir com «dama» i que es concedia majoritàriament a les dones, si bé alguns homes també el portaren.[1]

Carrera i captura[modifica]

Durant els anys 1180-1185, Tomoe Gozen lluità en la Guerra Genpei juntament amb els homes del clan Jō,[2] guerrers aliats del clan Taira, a la província Echigo (actualment, la Prefectura de Niigata). Foren vençuts a les Guerres Genpei i perderen la major part del seu poder. En 1201, juntament amb el seu nebot Jō Sukemori (城資盛), convocà un exèrcit per fer front a l'intent de Sukemoto (l'aixecament de Kennin) d'enderrocar al shogunat Kamakura. Hangaku i Sukenaga adoptaren una tàctica defensiva quan el castell Torisakayama, on es trobaven, fou atacat per Sasaki Moritsuna (佐々木盛綱). Hangaku liderà 3.000 soldats contra un exèrcit de 10.000 efectius lleial al clan Hōjō.

Al final va ser ferida per una fletxa i capturada; després d'això les defenses es van ensorrar. Hangaku va ser traslladada a Kamakura. Quan se la va presentar al shōgun Minamoto no Yoriie, va conèixer Asari Yoshitō (浅 利 義 遠), un guerrer del clan Kai-Genji que va rebre el permís de la shōgun per casar-se amb ella. Després d'això visqueren a Kai, on es diu que va tenir una filla.

Referències en la cultura[modifica]

Hangaku apareix a l'Azuma Kagami.[3]

De Hangaku es deia que era «intrèpida com un home i bella com una flor», [4] i que manejava la naginata en la batalla. Molts escriptors i gravadors l'han representat en els seus treballs, incloent a Utagawa Kuniyoshi, que produí una sèrie d'impressions de dones guerreres. Aquesta sèrie també inclou altres figures històriques o literàries com Tomoe Gozen, Shizuka Gozen, i Hōjō Masako.

Referències[modifica]

  1. Bryant, Anthony J. «Modes of Address» (en anglès). Nihon Zatsuroku. An Online Japanese Miscellany, 15-12-2014 [Consulta: 15 desembre 2015]. Arxivat 6 de febrer 2013 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2013-02-06. [Consulta: 2 desembre 2019].
  2. Deal, William E. Handbook to Life in Medieval and Early Modern Japan. Oxford University Press, US, 2007, p. 48. ISBN 978-0-19-533126-4. 
  3. [1] Arxivat 12 September 2005[Date mismatch] a Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]