Haworthia heidelbergensis var. scabra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia heidelbergensis var. scabra Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia heidelbergensis
VarietatHaworthia heidelbergensis var. scabra Modifica el valor a Wikidata
M.B.Bayer, 1999

Haworthia heidelbergensis var. scabra és una varietat de Haworthia heidelbergensis del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia heidelbergensis var. scabra és una varietat més petita de Haworthia heidelbergensis fins a 3 cm d'alçada. Les fulles solen tenir un color verd molt fosc; són suberectes, lleugerament escabrides. Aquesta varietat és més fàcil de cultivar i aviat forma fillols.[1]

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta varietat creix a la província sud-africana del Cap Occidental, i la seva àrea de distribució és força gran i és molt més freqüent que la var. heidelbergensis. Creix des de l'àrea de Drew al nord fins a l'àrea de Potberg al sud. A l'àrea de Drew, es creix conjuntament (i s'integra) amb maraisii, de vegades no és fàcil distingir quina és quina. H. heidelbergensis var. scabra hauria de tenir fulles erectes de color verd més clar amb zones finals més translúcides i molt sovint forma grups més grans. A l'àrea de Bonnievale s'integra amb meiringii. A l'àrea de Potberg al riu Lower Breede està creixent una estranya forma de maraisii-heidelbergensis var. scabra-floribunda que va ser ser descrita per Hayashi com henda.[1]

En el seu hàbitat són molt més difícils de trobar, creixen ben amagades entre molses i líquens.[1]

Taxonomia[modifica]

Haworthia heidelbergensis var. scabra va ser descrita per M.B.Bayer i publicat a Haworthia Revisited: 82, a l'any 1999.[2]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[3]

heidelbergensis: epítet geogràfic que fa referència al lloc on es va trobar per primera vegada a Heidelberg.[4]

var. scabra: epítet llatí que significa "aspre, escabrós".[5]

Sinonímia
  • Haworthia scabrida Breuer, Gen. Haworthia 1: 8 (2010).
  • Haworthia mirabilis var. scabra (M.B.Bayer) M.B.Bayer, Haworthia Update 7(4): 35 (2012).
  • Haworthia rossouwii var. scabra (M.B.Bayer) Breuer, Alsterworthia Int. 16(2): 6 (2016).[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Jilemicky, Jakub. «Haworthia heidelbergensis var. scabra M.B.Bayer» (en anglès). www.haworthia-gasteria.com. [Consulta: 11 abril 2022].
  2. «Haworthia heidelbergensis var. scabra» (en anglès). World Checklist of Selected Plants Families. (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 11 abril 2021].
  3. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 11 abril 2022].
  4. «Haworthia heidelbergensis» (en anglès). All you want to know about Haworthia, Hasteria & Astroloba. [Consulta: 11 abril 2022].
  5. «Dictionary of Botanical Epithets». [Consulta: 11 abril 2022].
  6. «Haworthia heidelbergensis var. scabra» (en anglès). World Checklist of Selected Plants Families. (WCSP). Reial Jardí Botànic de Kew. [Consulta: 11 abril 2022].

Enllaços externs[modifica]