Heidelberg

Plantilla:Infotaula geografia políticaHeidelberg
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 49° 24′ 44″ N, 8° 42′ 36″ E / 49.4122°N,8.71°E / 49.4122; 8.71
EstatAlemanya
Estat federatBaden-Württemberg
Regió administrativaKarlsruhe Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Conté la subdivisió
Població humana
Població162.273 (2022) Modifica el valor a Wikidata (1.490,25 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície108,89 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perNeckar Modifica el valor a Wikidata
Altitud114 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Esdeveniment clau
Organització política
• Cap de governEckart Würzner (2006–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal69001 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic6221 i 6202 Modifica el valor a Wikidata
Codi NUTSDE125 Modifica el valor a Wikidata
Clau de regió d'Alemanya082210000000 Modifica el valor a Wikidata
Clau de municipalitat alemanya08221000 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Mostar
Calamba
Jelenia Góra
Montpeller (1961–)
Cambridge (1965–)
Rehobot (1983–)
Bautzen (1991–)
Simferòpol (1991–)
Kumamoto (1992–)
Hangzhou (2017–)
Palo Alto (2017–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webheidelberg.de Modifica el valor a Wikidata
Facebook: heidelberg.de Twitter (X): heidelberg_de Mastodon: heidelberg@bawü.social Instagram: heidelberg_de Youtube: UCLeYm2ArwMLaXiqI6UkB3VQ Youtube: StadtHeidelberg Modifica el valor a Wikidata

Heidelberg és una ciutat d'Alemanya situada a la vall del Neckar, al nord-oest del land (estat federat) de Baden-Württemberg.[1] És la cinquena ciutat més gran del land (darrere Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe i Friburg de Brisgòvia).[2]

És coneguda principalment pel barri antic (Altstadt), pel seu castell i per la seva universitat (Ruprecht-Karls Universität Heidelberg), la més antiga d'Alemanya, fundada el 1386 per Ruprecht I, i refundada el 1803 pel duc Karl-Friedrich de Baden. Fou també un dels focus de la reforma protestant i acollí a Martí Luter el 1518. A Heidelberg també s'hi troba l'Observatori de Heidelberg-Königstuhl.

És una «ciutat independent» (kreisfreie Stadt) i al mateix temps centre del «districte Rhein-Neckar» (en alemany Rhein-Neckar-Kreis). La regió densament poblada on està situada Heidelberg es diu Rhein-Neckar-Dreieck.

Geografia[modifica]

La ciutat està situada, parcialment, al final de vall estreta del riu Neckar, que divideix la ciutat en dues meitats i transcorre d'est a oest per anar a desembocar al Rin uns 22 km més endavant, passada la ciutat veïna de Mannheim.

Al final d'aquesta vall hi trobem els turons que envolten el barri antic: el Königstuhl (568 m), el més alt, i el Gaisberg (375 m).

Barris[modifica]

Heidelberg té 15 barris i 47 districtes municipals diferents. Alguns d'ells eren antics pobles veïns que, fins a l'any 1975, va anar absorbint la ciutat.

El barri antic[modifica]

També anomenada "ciutat vella" per analogia amb el terme alemany corresponent, Altstadt. És el nucli històric de la ciutat i és on es troben la major part de les zones d'interès turístic. Està situat a la banda sud del Neckar, en l'estreta franja plana que hi ha entre la llera del riu i el turó del Königstuhl.

En aquest barri hi trobem el castell de Heidelberg (Heidelberger Schloß), el pont vell (Alte Brücke), les esglésies com la Heiliggeistkirche i la Jesuitenkirche, l'antiga presó dels estudiants (Studentenkarzer) o les places com ara la Karlsplatz, el Kornmarkt, la Martkplatz o la Universitätsplatz.

És al llarg de tot el barri antic que, durant les quatre setmanes d'advent, s'hi instal·la el mercat de Nadal (Wehinachtsmarkt).

A l'extrem oest de l'Altstadt hi ha la plaça Bismarckplatz, que és el punt central del transport públic local i marca el final del barri.

El centre[modifica]

Els barris que trobem al voltant de l'Altstadt i que podem considerar el centre de la ciutat són Bergheim, directament a l'oest del barri antic; el barri de la Weststadt, al sud de Bergheim; i, parcialment, el barri Südstadt, al sud de Weststadt, tot i que aquest últim barri pertany, administrativament, a la zona sud de la ciutat.

Bergheim i Südstadt no són zones especialment atractives des d'un punt de vista arquitectònic. D'una banda, Bergheim és una zona activa i comercial de la ciutat, amb facultats de la universitat, la biblioteca i molts altres negocis i serveis. Südstadt és una zona residencial situada al costat del cementiri Bergfriedhof, on s'hi pot veure la tomba de l'antic president de la república de Weimar i un dels pares del partit socialista SPD, Friedrich Ebert. En aquest barri també s'hi poden veure algunes restes de l'antiga base militar els Estats Units. Actualment (2018), s'estan reformant i derruint molts dels edificis que formaven la base per trobar-hi nous usos o per ampliar el parc d'habitatges de la ciutat, que és molt escaç i hi ha molta demanda.

El barri Weststadt sí que és una zona amb un atractiu arquitectònic més alt. És un barri d'origen burgès construït, en bona part, durant la segona meitat del segle xix.

Nord[modifica]

Al nord del Neckar hi trobem, immediatament en creuar un dels ponts, el barri de Neuenheim. A aquest barri hi pertany, també, la zona universitària de Neuenheimer Feld, on s'hi troben moltes de les facultats de ciències.

Més al nord i ja com a límit septentrional de la ciutat, hi ha Handschuhsheim, incorporat a Heidelberg a principis del segle xx.

Oest[modifica]

A l'oest de la ciutat hi trobem tres barris. D'una banda, el barri de nova construcció anomenat Bahnstadt (per estar situada a l'altra banda de l'estació principal (Hauptbahnhof). És un barri en creixement, molt modern i amb moltes construccions de tipus passiu.

Més al sud hi trobem el barri de Kirchheim. Anteriorment era un poble amb una entitat administrativa pròpia.

Uns altres barris a la zona oest de la ciutat són Pfaffengrund i Wieblingen.

Est[modifica]

A l'est de l'Altstad i sense estar enganxats al nucli urbà hi trobem dos barris: al nord del riu, Ziegelhausen, i, al sud, Schlierbach.

Sud[modifica]

A la zona sud hi ha l'antic poble i actual barri de Rohrbach. Encara més al sud i construïts a mitja llera d'un dels turons que envolten la ciutat, hi trobem els barris obrers de Boxberg i Emmertsgrund.

Fills il·lustres[modifica]

Galeria d'imatges[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Heidelberger Forschungsstelle Namenkunde» (en alemany). [Consulta: 1r maig 2021].
  2. «Studierende & Wissenschaftlicher Nachwuchs – Universität Heidelberg». [Consulta: 1r maig 2021].