Vés al contingut

Haworthia nortieri var. albispina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaworthia nortieri var. albispina Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsphodelaceae
GènereHaworthia
EspècieHaworthia nortieri
VarietatHaworthia nortieri var. albispina Modifica el valor a Wikidata
M.B.Bayer, 2012
Nomenclatura
BasiònimHaworthia albispina Modifica el valor a Wikidata

Haworthia nortieri var. albispina és una varietat de Haworthia nortieri del gènere Haworthia de la subfamília de les asfodelòidies.

Descripció[modifica]

Haworthia nortieri var. albispina és una suculenta que es diferencia de l'espècie Haworthia nortieri en absència finestres a les superfícies superiors i inferiors, excepte les bases de les espines molt prominents, translúcides i inflades que formen marges continus al llarg dels costats de les fulles i de la quilla. Sovint la quilla pot tenir una doble filera d'espines. Les espines són més llargues, de mitjana 4 mm de llarg. La roseta és gran, fins a 10 cm de diàmetre i una mitjana de 150 fulles en plantes madures. Les rosetes són més arrodonides i difícils de tocar, molt semblants a Haworthia arachnoidea var. scabrispina, que creix només uns centenars de metres entre elles. Les fulles són més llargues, fins a 6 cm de llarg, més aviat planes, no inflades, amb la quilla només lleugerament prominent. Les flors són curtes i globoses, petites i marronoses per dins; i amb els àpexs del periant només lleugerament recorbats.[1][2]

La pecurialitat d'aquesta varietat és que quan és madura es manté blanca.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta varietat creix a la província sud-africana del Cap Occidental, concretament, es troba a l'est de la ciutat de Laingsburg, al voltant de l'estació de Koup;[2] a la regió del Karoo.[3]

Taxonomia[modifica]

Haworthia nortieri var. albispina va ser descrita per (M.Hayashi) M.B.Bayer i publicat a Haworthia Update 7(4): 35, a l'any 2012.[4]

Etimologia

Haworthia: nom en honor del botànic britànic Adrian Hardy Haworth (1767-1833).[5]

nortieri: epítet en honor del metge i botànic sud-africà el Dr. Pieter Le Fras Nortier (1884-1955).[6]

var. albispina: epítet llatí que significa "espines blanques a les fulles".[2][7]

Sinonímia
  • Haworthia albispina M.Hayashi, Haworthia Study 8: 1 (2002). (Basiònim/Sinònim substituït)
  • Haworthia pehlemanniae var. albispina (M.Hayashi) Breuer, Alsterworthia Int. 16(2): 6 (2016).[8]

Referències[modifica]

  1. Jilemicky, Jakub. «A few notes on Haworthia devriesii Breuer. H. albispina.» (en anglès) p. 12. Alsterworthia International, març 2009. [Consulta: 7 abril 2022].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Haworthia pehlemanniae 'albispina'» (en anglès). www.haworthia-gasteria.com. [Consulta: 7 abril 2022]. «Haworthia pehlemanniae var. albispina és sinònim de Haworthia nortieri var. albispina»
  3. «A few notes on Haworthia devriesii Breuer» (en anglès) p. 10. Alsterworthia International, març 2009. [Consulta: 7 abril 2022].
  4. «Haworthia nortieri var. albispina» (en anglès). World Checklist of Selected Plant Families (WCSP) Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 7 abril 2022].
  5. Charters, Michael L. «California Plant Names: Latin and Greek Meanings and Derivations. A Dictionary of Botanical and Biographical Etymology» (en anglès), 2021. [Consulta: 4 maig 2021].
  6. Charters, Michael L. «The Eponym Dictionary of Southern African Plants» (en anglès). [Consulta: 11 febrer 2021].
  7. «"Dictionary of Botanical Epithets"» (en anglès). [Consulta: 7 abril 2022].
  8. «Haworthia nortieri var. albispina» (en anglès). World Checklist of Selected Plant Families (WCSP) Royal Botanic Gardens, Kew. [Consulta: 7 abril 2022].

Enllaços externs[modifica]