Heinrich Hoffmann

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHeinrich Hoffmann

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 juny 1809 Modifica el valor a Wikidata
Frankfurt del Main Modifica el valor a Wikidata
Mort20 setembre 1894 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Frankfurt del Main Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Accident vascular cerebral Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri Principal (Frankfurt) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Halle
Universitat de Heidelberg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, il·lustrador, escriptor de literatura infantil, psiquiatre, poeta Modifica el valor a Wikidata
Activitat1830 Modifica el valor a Wikidata –  1894 Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

IMDB: nm1498329 TMDB.org: 1516836
Musicbrainz: 7e65f2d5-a3ad-41b1-8643-81659d4774fb Discogs: 603660 IMSLP: Category:Hoffmann,_Heinrich Find a Grave: 131758227 Project Gutenberg: 4233 Modifica el valor a Wikidata

Heinrich Hoffmann (Frankfurt an Main, 13 de juny de 180920 de setembre de 1894) va ser un psiquiatre i escriptor alemany, autor del llibre infantil Der Struwwelpeter

Heinrich Hoffmann era fill de l'arquitecte Philipp Hoffmann. La seva mare va morir quan ell encara era un nadó. Va rebre una estricta educació supervisada pel seu pare. Posteriorment, el 1833, va ingressar a la universitat de Heidelberg per a cursar la carrera de Medicina.

Les seves primeres pràctiques professionals es van desenvolupar durant una gran epidèmia de còlera a Halle. Després d'obtenir el seu grau, es va dedicar inicialment a la pràctica privada; per a passar a treballar, poc després, en una clínica estatal a Sachsenhausen (al sud de Frankfurt) i, com a professor a l'Institut Senckenberg. Posteriorment, va treballar al manicomi de la ciutat de Frankfurt, especialitzant-se en Psiquiatria clínica i publicant competents articles en aquest camp. El 1851, va ocupar el càrrec de Director de la institució psiquiàtrica, i es va esforçar a aconseguir millors condicions per als seus pacients, investigant sobre noves teràpies per al tractament de l'esquizofrènia, i, fins i tot, va aconseguir la construcció d'una nova clínica al lloc que avui ocupa el campus d'Humanitats de la Universitat de Frankfurt (l'edifici va ser demolit a la dàcada de 1920).

El 1840 es va casar amb Therese Donner, i l'any següent va néixer el primer dels seus tres fills. Poc se'n sap dels seus primers treballs literaris, que consistien principalment en poemes i comèdies satíriques). El 1845, Carl-Friedrich Loening, un editor conegut seu, el va convèncer per a publicar un llibre de versos il·lustrats que havia fet com a regal d'aniversari per al seu fill. El llibre, titulat originalment Històries divertides i il·lustracions xistoses per als nenets bons es va convertir en Der Struwwelpeter (traduït al català com En Perot l'escabellat), nom d'un dels seus protagonistes. La primera edició d'aquest llibre va ser de 1.500 exemplars i va esdevenir força popular, essent reimprès diverses vegades. Posteriorment se n'editaren versions traduïdes a moltes llengües.

Després de l'èxit del seu primer llibre, Hoffmann en va escriure d'altres del mateix genere, com König Nussknacker oder der arme Reinhold (El Rei Trencanous i el pobre Reynald); però cap d'ells va assolir la popularitat del Perot l'escabellat. També va continuar escrivint sàtires i poemes còmics per al públic adult. Les seves obres mostren el seu escepticisme vers qualsevol mena d'ideologia imposada, així com el seu disgust davant qualsevol mena de totalitarisme, ja sigui religiós, filosòfic o polític.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Heinrich Hoffmann