Helena Fàbregas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHelena Fàbregas
Biografia
Naixement14 desembre 1947 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsHelenita Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióil·lustradora Modifica el valor a Wikidata
ArtIl·lustració i dibuixos animats

Helena Fàbregas de Mora (Barcelona, 14 de desembre de 1947) és una il·lustradora que va treballar sota el pseudònim d'Helenita i es va especialitzar en contes infantils i nines retallables.

Biografia[modifica]

Helena Fàbregas va néixer a Barcelona i va aprendre l'ofici d'il·lustradora del seu pare, el també dibuixant i cartellista Ricard Fàbregas.[1] Començà a treballar en el camp de la il·lustració per a l'agència de publicitat Izquierdo Nogueras. En aquesta agència es creà un departament de cine publicitari en el qual Hipòlit Andreu portava la secció del dibuix animat. Helena Fàbregas començà a col·laborar amb aquest departament i acabà vinculada professionalment i personalment amb Hipòlit García Andreu. Amb ell tirarà endavant l'Studio Andreu i combinarà les tasques de l'estudi d'animació amb la de il·lustradora per a editorials com Roma, que a partir dels anys setanta del segle xx farà famoses les seves nines retallables.[2][cal citació] Com a il·lustradora de contes infantils, publica l'any 1978 a l'editorial Roma una sèrie de reculls de contes sota els títols Basar de contes, Estol de contes i Garba de contes.[3] El 2017 va participar en el II Fòrum d'animació: Dones i animació, la indústria des dels marges.[4]

Referències[modifica]

  1. Barjau, Santi «Dos cartellistes i un destí: Francesc Fàbregas i Pujadas / Ricard Fàbregas i Fàbregas». Revista de Catalunya, Setembre 1998, pàg. 63-81.
  2. «Serie fans de Helenita y Andreu» (en castellà). Marga Lozano. [Consulta: 8 març 2017].
  3. Domínguez, Mónica. Las traducciones de la literatura infantil y juvenil en el interior de la comunidad interliteraria específica española (1940-1980) (en castellà). 2008. Santiago de Compostela: Universidad Santiago de Compostela, p. 696. 
  4. Fàbregas, Helena; Morraja, Jordi «L'animació dels anys vuitanta i el cas de l'Studio Andreu». GREDITS 06, 2017, pàg. 158. Arxivat de l'original el 2018-03-07 [Consulta: 6 març 2018]. Arxivat 2018-03-07 a Wayback Machine.