Hepatitis vírica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaHepatitis vírica
Microfotografia que mostra una hepatitis crònica pel virus de l'hepatitis B.
Tipushepatitis, infecció vírica i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatinfectologia i gastroenterologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-111E5Z Modifica el valor a Wikidata
CIM-10B15-B19
CIM-9070
CIAPD72 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
eMedicine775507 Modifica el valor a Wikidata
Patient UKviral-hepatitis-particularly-d-and-e Modifica el valor a Wikidata
MeSHD006525 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0019194, C0042721 i C0019195 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:1884 Modifica el valor a Wikidata
Virus de l'Hepatitis A

Una hepatitis vírica és una hepatitis d'origen víric. Segons el vírus que la causa hi ha diferent típus:[1]

  • Hepatitis A: és una malaltia del fetge causada pel virus de l'hepatitis A (VHA). Es transmet pel contacte amb deposicions d'un altre malalt, per falta d'higiene a la llar o bé el consum d'aliments contaminats i deficientment rentats (com a verdures regades amb aigües no tractades o en contacte amb vectors, com a mosques o paneroles). Pot afectar qualsevol persona i tenir caràcter epidèmic en aquells llocs que no compten amb tractament adequat de les seues aigües servides. En països més desenvolupats, com els Estats Units, l'hepatitis A afecta principalment casos aïllats d'individus, encara que han ocorregut epidèmies que han arribat a cobrir grans àrees en el passat. Si bé avui en dia hi ha vacunes que poden prevenir, les condicions de sanejament ambiental i les normes d'higiene a l'interior de la llar són la forma més eficaç d'evitar el seu desenvolupament.
  • Hepatitis B: és una malaltia greu causada per un virus que es transmet per la sang o per via sexual des d'un malalt amb hepatitis activa o d'un portador sa del virus de l'hepatitis B (VHB). Pot causar una infecció aguda i persistir en la sang tota la vida, causant Cirrosi hepàtica al fetge, càncer del fetge, insuficiència hepàtica i la mort. També hi ha una vacuna per a la seua prevenció.
  • Hepatitis C: L'hepatitis C és una malaltia del fetge causada pel virus hepatitis C (VHC) que es troba en la sang de les persones que tenen la malaltia. La infecció del VHC també és transmesa mitjançant el contacte amb la sang d'una persona infectada(en etapa d'activitat o portació del virus) i també és causa d'hepatitis crònica, cirrosi, insuficiència hepàtica i mort.
  • Hepatitis D: és un virus defectuós que necessita el virus d'hepatitis B per a existir. El virus de l'hepatitis D (VHD) es troba en la sang de les persones infectades amb el virus.
  • Hepatitis E: és un virus (VHE) que es transmet en forma molt semblant al virus d'hepatitis A. Es dissemina a través d'aigua contaminada.
  • Hepatitis F: D'aparició recent, pot ser el mateix conegut com G.
  • Hepatitis G: És el virus més nou, es coneix poc. Es creu que es transmet a través de la sang sobretot en persones que usen drogues endovenoses, i se suposa que està relacionat amb altres malalties i tractaments relacionats amb la coagulació.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hepatitis vírica