Hepatitis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Hepatitis
Classificació i recursos externs
Hepatitis alcohòlica, evident pels canvis de greix, la necrosi cel·lular i els cossos de Mallory.
CIM-10 K75.9
CIM-9 573.3
DiseasesDB 20061
MeSH D006505

L'hepatitis implica la inflamació del fetge caracteritzada per la presència de cèl·lules inflamatòries en el teixit de l'òrgan. El nom prové del grec Hepar (ἧπαρ), l'arrel es Hepato-(ἡπατ-), fetge, i el sufix -itis, que significa "inflamació". La condició pot ser autolimitada (curació per si mateixa) o pot progressar a la fibrosi (cicatrització) i la cirrosi.

L'hepatitis pot passar amb símptomes (subclínics) o sense, però sovint dóna icterícia, anorèxia (falta de gana) i malestar general. L'hepatitis és 'aguda' si dura menys de sis mesos, i 'crònica' quan persisteix més temps. Són un grup de virus conegut com els virus de l'hepatitis els que causen més casos d'hepatitis a tot el món, però també pot causar hepatitis les toxines (sobretot l'alcohol, alguns medicaments i plantes), altres infeccions i les malalties autoimmunes.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Distribució de l'hepatitis A.
Distribució de l'hepatitis B.
Distribució de l'hepatitis C.
  • Hepatitis A: és una malaltia del fetge causada pel virus de l'hepatitis A (VHA). Es transmet pel contacte amb deposicions d'un altre malalt, per falta d'higiene a la llar o bé el consum d'aliments contaminats i deficientment rentats (com verdures regades amb aigües no tractades o en contacte amb vectors, com mosques o paneroles). Pot afectar qualsevol individu i tenir caràcter epidèmic en aquells llocs que no compten amb tractament adequat de les aigües servides. En països més desenvolupats l'hepatitis A afecta principalment casos aïllats d'individus, tot i que han passat epidèmies que han arribat a cobrir grans àrees en el passat. Si bé avui en dia hi ha vacunes que poden prevenir-la, les condicions de sanejament ambiental i les normes d'higiene a l'interior de la llar són la forma més eficaç d'evitar el seu desenvolupament.
  • Hepatitis B: és una malaltia greu causada per un virus que es transmet per la sang o per via sexual des d'un malalt amb hepatitis activa o d'un portador sa del virus de l'hepatitis B (VHB). Pot causar una infecció aguda o crònica i així persistir en la sang, causant cirrosi (cicatrització) del fetge, càncer del fetge, insuficiència hepàtica i la mort. També existeix una vacuna per a la seva prevenció.
  • Hepatitis C: és una malaltia del fetge causada pel virus hepatitis C (VHC) que es troba a la sang de les persones que tenen la malaltia. La infecció del VHC també és transmesa mitjançant el contacte amb la sang d'una persona infectada (en etapa d'activitat o portació del virus) i també és causa d'hepatitis crònica, cirrosi, càncer de fetge, insuficiència hepàtica i mort.
  • Hepatitis D: és un virus defectuós que necessita el virus d'hepatitis B per a existir. El virus de l'hepatitis D (VHD) es troba a la sang de les persones infectades amb el virus.
  • Hepatitis E: és un virus (VHE) que es transmet en forma molt semblant al virus d'hepatitis A. Es dissemina a través d'aigua contaminada.
  • Hepatitis F: d'aparició recent, pot ser el mateix conegut com G.
  • Hepatitis G: és el virus més nou, es coneix poc. Es creu que es transmet a través de la sang sobretot en persones que usen drogues endovenoses, i se suposa que amb altres malalties i tractaments relacionats amb la coagulació.

Patogènesi[modifica | modifica el codi]

En circumstàncies normals, no hi ha constància que cap dels virus de l'hepatitis sigui directament citopàtic per als hepatòcits. Les dades disponibles suggereixen que les manifestacions clíniques i l'evolució que segueixen a la lesió hepàtica aguda pròpia d'una hepatitis vírica són determinades per les respostes immunitàries del pacient.

Totes les infeccions per virus de l'hepatitis tenen un període d'incubació llarg:

  • Virus A i E: entre 15 i 30 dies.
  • Virus B, C i D: pot arribar fins a 2 mesos.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hepatitis Modifica l'enllaç a Wikidata