Nocardia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Nocàrdia
Nocardia asteroides (colònies grogues).
Nocardia asteroides (colònies grogues).
Classificació científica
Regne: Eubacteria
Fílum: Actinobacteria
Classe: Actinobacteria
Ordre: Actinomycetales
Subordre: Corynebacterineae
Família: Nocardiaceae
Gènere: Nocardia
Trevisan 1889
Espècies

N. aerocolonigenes
N. africana
N. argentinensis
N. asteroides
N. blackwellii
N. brasiliensis
N. brevicatena
N. carnea
N. caviae
N. cerradoensis
N. corallina
N. cyriacigeorgica
N. dassonvillei
N. elegans
N. farcinica
N. nigiitansis
N. nova
N. opaca
N. otitidis-cavarium
N. paucivorans
N. pseudobrasiliensis
N. rubra
N. transvelencesis
N. uniformis
N. vaccinii
N. veterana

Nocàrdia és un gènere de bacteris Gram-positius que habiten en sòls rics en matèria orgànica arreu del món. Són catalasa-positius i tenen forma de bacil filamentós, semblen fils allargats. Algunes espècies són patogèniques i causen nocardiosi. La majoria de les infeccions causades per nocàrdia s'adquireixen per inhalació del bacteri o a través de traumatismes.

Cultiu[modifica | modifica el codi]

Les colònies de nocàrdia presenten un aspecte variable, particularment quan creixen en un mitjà amb nutrients limitats. Creixen lentament sobre mitjans de cultiu no selectiu i són estrictament aeròbics amb la facultat de créixer en un ampli rang de temperatures. Algunes espècies són parcialment àcid-ràpides (en el sentit que es necessita utilitzar una solució menys concentrada d'àcid sulfúric o clorhídric durant el procediment de tinció) a causa de la presència d'àcids micòlics de longitud intermèdia en la seva paret cel·lular.

La majoria de les soques posseeixen "factor de cordó" (6-6 dimicolat de trehalosa), un important factor de virulència. Són catalasa-positius i poden créixer fàcilment en els mitjans de cultiu més utilitzats. Les colònies es fan visibles en 3-5 dies; no obstant això, de vegades calen perllongats períodes d'incubació (2-3 setmanes). El gènere inclou almenys 30 espècies diferents, deu de les quals han estat aïllades d'éssers humans.

Virulència[modifica | modifica el codi]

Les diferents espècies de nocàrdia són bacteris patogènics de baixa virulència; per la qual cosa solament són clínicament significants com a infeccions oportunistes en subjectes de sistema immune feble, com nens, ancians i pacients immunodeficients. Els factors de virulència nocardials són els enzims catalasa i superòxid dismutasa (que inactiven les espècies reactives de l'oxigen que d'una altra manera serien tòxiques al bacteri, a més d'un "factor de cordó" (que interfereix amb la fagocitosi dels macròfags evitant la fusió del fagosoma amb el lisosoma).