Nocardia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Nocardia
Nocardia asteroides (colònies grogues).
Nocardia asteroides (colònies grogues).
Classificació científica
Regne: Eubacteria
Fílum: Actinobacteria
Classe: Actinobacteria
Ordre: Actinomycetales
Subordre: Corynebacterineae
Família: Nocardiaceae
Gènere: Nocardia
Trevisan 1889
Espècies

N. aerocolonigenes
N. africana
N. argentinensis
N. asteroides
N. blackwellii
N. brasiliensis
N. brevicatena
N. carnea
N. caviae
N. cerradoensis
N. corallina
N. cyriacigeorgica
N. dassonvillei
N. elegans
N. farcinica
N. nigiitansis
N. nova
N. opaca
N. otitidis-cavarium
N. paucivorans
N. pseudobrasiliensis
N. rubra
N. transvelencesis
N. uniformis
N. vaccinii
N. veterana

Nocardia és un gènere de bacteris grampositius que habiten en sòls rics en matèria orgànica arreu del món. Són catalasapositius i tenen forma de bacil filamentós; semblen fils allargats. Algunes espècies són patogèniques i causen nocardiosi. La majoria de les infeccions causades per Nocardia s'adquireixen per inhalació del bacteri o per traumatismes.

Cultiu[modifica | modifica el codi]

Les colònies de Nocardia presenten un aspecte variable, particularment quan creixen en un mitjà amb nutrients limitats. Creixen lentament sobre medis de cultiu no selectiu i són estrictament aeròbics, amb la facultat de créixer en un ampli rang de temperatures. Algunes espècies són parcialment àcid-ràpides (en el sentit que es necessita utilitzar una solució menys concentrada d'àcid sulfúric o clorhídric durant el procediment de tinció), a causa de la presència d'àcids micòlics de longitud intermèdia en la seva paret cel·lular.

La majoria de les soques posseeixen "factor de cordó" (6-6 dimicolat de trehalosa), un important factor de virulència. Són catalasapositius i poden créixer fàcilment en els medis de cultiu més utilitzats. Les colònies es fan visibles en 3-5 dies; no obstant això, de vegades hi calen perllongats períodes d'incubació (2-3 setmanes). El gènere inclou, almenys, 30 espècies diferents, deu de les quals han estat aïllades d'éssers humans.

Virulència[modifica | modifica el codi]

Les diferents espècies de Nocardia són bacteris patogènics de baixa virulència; per la qual cosa solament són clínicament significants com a infeccions oportunistes en subjectes de sistema immunitari feble, com ara nens, ancians i pacients immunodeficients. Els factors de virulència no cardials són els enzims catalasa i superòxid dismutasa (que inactiven les espècies reactives de l'oxigen que, d'una altra manera, serien tòxiques al bacteri, a més d'un "factor de cordó" (que interfereix amb la fagocitosi dels macròfags i n'evita la fusió del fagosoma amb el lisosoma).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nocardia Modifica l'enllaç a Wikidata