Pneumònia bacteriana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaPneumònia bacteriana
Tipus pneumònia i malaltia bacteriana
Especialitat pneumologia
Medicació ceftriaxona, cefepime Tradueix, moxifloxacin Tradueix, cefaclor Tradueix, cefamandole Tradueix, cefditoren Tradueix, cefoperazone Tradueix, azitromicina, Cefixime anhydrous Tradueix, cefuroxime Tradueix, cefdinir Tradueix, cloxacillin Tradueix, cephalexin Tradueix, cefotaxime Tradueix, ceftizoxime Tradueix, Dirithromycin Tradueix, Dicloxacil·lina, cefazolin Tradueix, gatifloxacin Tradueix, levofloxacin Tradueix, doxiciclina, linezolid Tradueix, Trovafloxacin Tradueix, Ceftazidime Tradueix, cefpodoxime proxetil Tradueix, meticil·lina, levofloxacin hemihydrate Tradueix, tigecycline Tradueix i telavancin Tradueix
Causat per bacteri
Classificació
CIM-10 J13-J16
CIM-9 481-483
CIAP R81
Recursos externs
eMedicine emerg/465 med/1852
MeSH D018410
UMLS CUI C0004626 i C0004626
DOID DOID:874 i DOID:874
Modifica les dades a Wikidata
Pneumònia
Streptococcus pneumoniae.jpg
Pneumònies infeccioses
Pneumònies causades per agents infecciosos o no infecciosos
Pneumònia no infecciosa
Modifica les dades a Wikidata

La pneumònia bacteriana és una infecció dels pulmons causada per bacteris. El pneumococ (Streptococcus pneumoniae),[1] un organisme grampositiu que sovint colonitza la gola, és el bacteri que causa pneumònia més sovint en tots els grups d'edat tret dels nounats (CIE-10: J13). Una altra causa important de pneumònia per bacteris grampositius és la causada per l'estafilococ daurat (Staphylococcus aureus) (CIE-10: J15.2).

Amb menys freqüència es veuen pneumònies bacterianes causades per bacteris gramnegatius, com Haemophilus influenzae (CIE-10: J15.2), Klebsiella pneumoniae (CIE-10: J15.0), Escherichia coli (CIE-10: J15.5), Pseudomonas aeruginosa (CIE-10: J15.1) i Moraxella catarrhalis, entre els més comuns. Aquests bacteris sovint viuen al tracte gastrointestinal i entren als pulmons quan és inhalat el contingut gàstric (com quan es produeix vòmit).

Els bacteris Coxiella burnetti, Chlamydophila pneumoniae (CIE-10: J16.0), Mycoplasma pneumoniae (CIE-10: J15.7) i Legionella pneumophila són agents causals menys habituals, de manera que una pneumònia causada per aquests organismes rep el nom de pneumònia activa i es dóna habitualment en adolescents i adults joves, tendeix a ser menys greu i el seu curs de tractament és diferent del de les pneumònies bacterianes tradicionals.

Referències[modifica]

  1. [MedlinePlus]. «Neumonía» (en castellà). Enciclopedia médica en español, abril 2008. [Consulta: 1 maig del 2008]. «Les pneumònies bacterianes tendeixen a ser les més greus i, en els adults, són la causa més comuna de pneumònia. El bacteri més comú que causa pneumònia en adults és Streptococcus pneumoniae (pneumococ)).»