Pneumònia vírica

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaPneumònia vírica
Tipus pneumònia, infecció vírica i viral respiratory tract infection Tradueix
Especialitat pneumologia
Localització human lung Tradueix
Causat per virus
Classificació
CIM-10 J12
CIM-9 480
Recursos externs
MedlinePlus 000073
eMedicine emerg/468 radio/539
MeSH D011024
UMLS CUI C0032310 i C0032310
DOID DOID:10533 i DOID:10533
Modifica les dades a Wikidata

La pneumònia vírica és una pneumònia causada per un virus. Els virus són la causa més habitual de pneumònia en els infants.

Característiques[modifica]

Pneumònia
Streptococcus pneumoniae.jpg
Pneumònies infeccioses

Pneumònies causades per agents infecciosos o no infecciosos

Pneumònia no infecciosa

Modifica les dades a Wikidata

Els símptomes de la pneumònia vírica inclouen febre, tos no productiva, rinitis i símptomes sistèmics (com ara miàlgia, o mal de cap). Diferents virus poden causar diferents símptomes.

Fisiopatologia[modifica]

Els virus envaixen cèl·lules per tal de reproduir-se. Típicament, un virus arriba als pulmons quan aerosol transmès per l'aire és inhalat per la boca i el nas. Una vegada dins els pulmons, el virus envaix les cèl·lules que cobreixen les vies respiratòries i els alvèols. Aquesta invasió sol conduir a la mort cel·lular, o bé quan el virus mata directament les cèl·lules, o bé per mitjà d'un tipus d'autodestrucció cel·lular controlada anomenat apoptosi. Quan el sistema immunitari respon a la infecció vírica encara es produeixen més danys als pulmons. Els glòbuls blancs, principalment limfòcits, activen determinades citocines químiques que permeten que el fluid penetri als alvèols. Aquest combinació de destrucció de cèl·lules i l'entrada de fluid als alvèols interromp el transport normal d'oxigen al flux sanguini.

A més de danyar els pulmons, molts virus afecten altres òrgans, afectant així moltes funcions corporals. Els virus també poden fer el cos més vulnerable a infeccions bacterianes; per això, la pneumònia bacteriana sol complicar la pneumònia vírica.

Etiologia[modifica]

Els virus que causen pneumònia habitualment inclouen:

Els virus que causen principalment altres malalties però que a vegades causen pneumònia inclouen:

Tractament[modifica]

En casos de pneumònia vírica en què es creu que un influenzavirus A o B és l'agent causant, els pacients que són observats en les 48 hores següents al començament dels símptomes poden beneficiar-se amb un tractament d'oseltamivir o zanamivir. El virus respiratori sincitial (VRS) es pot tractar amb ribavirina. Les infeccions per virus de l'herpes simple i el virus de la varicel·la zòster se solen tractar amb aciclovir, mentre que s'utilitza ganciclovir per tractar les infeccions per citomegalovirus. No es coneix cap tractament eficaç per la pneumònia causada pels SARS coronavirus, adenovirus, hantavirus, el virus de la parainfluença o el virus H1N1; el tractament és majoritàriament de suport.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Taula 13-7 de: Mitchell, Richard Sheppard; Kumar, Vinay; Abbas, Abul K.; Fausto, Nelson. Robbins Basic Pathology: With STUDENT CONSULT Online Access. Filadèlfia: Saunders. ISBN 1-4160-2973-7.  8a edició.
  2. http://www.cdc.gov/ncidod/sars/factsheet.htm