Nanopartícula

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Imatge de microscopi electrònic de transmissió. Les imatges a, b, i c són nanopartícules de silici amb diàmetres de: (a) 20nm, (b) 45nm, i (c) 80nm[1]

Una nanopartícula o nanosfera en nanotecnologia és una càpsula microscòpica buida que acumula en el seu interior principis actius i que tenen una estructura similar a la de les membranes cel·lulars cosa que els permet fusionar-se entre elles i alliberar en l'interior de les cèl·lules els principis actius que transporta. Aquests vehicles també poden rebre altres denominacions com ara niosoma, microsoma, fitosoma, talsfera, biocàpsules i microcàpsules.[2]

En nanotecnologia es defineix una partícula com un petit objecte que es considera una unitat en termes del que transporta i les seves propietats. Les nanopartícules són estructures esponjoses inerts amb diàmetres que van dels micròmetres al nanòmetres. En el camp de la medicina les nanosferes transporten substàncies terapèutiques al lloc específic on es necessiten.

En un primer moment la tècnica només era possible utilitzant liposomes (que ja es feien servir abans en cosmètica), dendrímers (macromolècules polimèriques) o partícules orgàniques polimèriques. En aquests casos,les càpsules estaven formades per molècules orgàniques. A partir d'aleshores per part de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (pertanyent al CSIC) es va aconseguir encapsular substàncies dins de partícules que contenien metalls.[3] Aquestes nanosferes són en part orgàniques i en part metàl·liques. La incorporació de metall implica que les nanosferes tindran propietats dels metalls com el magnetisme, la fluorescència o la conductivitat que poden ser útils en aplicacions mèdiques com el radiodiagnòstic, electrònica o sensors.

Aplicacions mèdiques[modifica]

L'avantatge de l'encapsulació enfront del procés de l'administració convencional de medicaments resideix en el fet que limita el nombre d'efectes secundaris per l'alliberament selectiu en la zona específica on es necessita el tractament. A més la quantitat de medicament queda molt reduïda i els nivells de medicament es mantenen durant llarg temps. L'estratègia s'aplica al càncer.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nanopartícula