Microscopi electrònic de transmissió

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Comparativa entre microscopis.

Un microscopi electrònic de transmissió (TEM, per les seves sigles en anglès de Transmission electron microscopy, o MET, en català) és un microscopi que utilitza un feix d'electrons per visualitzar un objecte. La potència amplificadora d'un microscopi òptic està limitada per la longitud d'ona de la llum visible. A causa que els electrons tenen una longitud d'ona molt menor que la de la llum visible, poden mostrar estructures molt més petites. Entre altres coses, s'utilitza en microbiologia, ja que permet observar l'estructura dels virus.

Estructura i funcionament[modifica | modifica el codi]

Les parts principals són:

  • Canó d'electrons, que emet els electrons que xoquen contra l'objecte, creant una imatge augmentada.
  • Lents magnètiques per crear camps que dirigeixen i enfoquen el feix d'electrons, ja que les lents convencionals utilitzades als microscopis òptics no funcionen amb els electrons.
  • Sistema de buit és una part molt important del microscopi electrònic. A causa que els electrons poden ser desviats per les molècules de l'aire, s'ha de fer un buit gairebé total en l'interior d'un microscopi d'aquestes característiques.
  • Placa fotogràfica o pantalla fluorescent que es col·loca darrere de l'objecte a visualitzar per registrar la imatge augmentada.
  • Sistema de registre que mostra la imatge que produeixen els electrons, que sol ser una computadora.

El microscopi electrònic de transmissió emet un feix d'electrons dirigit cap a l'objecte que es desitja augmentar. Una part dels electrons reboten o són absorbits per l'objecte i d'altres el travessen formant una imatge augmentada de la mostra.

Per utilitzar un microscopi electrònic de transmissió s'ha de tallar la mostra en capes fines, no majors d'un parell de milers de àngstroms. Aquest tipus de microscopis poden augmentar un objecte fins a un milió de vegades.

Història[modifica | modifica el codi]

El primer microscopi electrònic de transmissió va ser desenvolupat entre 1931 i 1933 per Ernst Ruska i els seus col·laboradors. L'òptica bàsica d'aquest primer microscopi electrònic es manté fins als nostres dies; els canvis als microscopis moderns consisteixen a addicionar més lents per incrementar l'àmbit d'augments i donar-li major versatilitat. El primer microscopi electrònic de transmissió comercial el va construir Siemens el 1939.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Microscopi electrònic de transmissió Modifica l'enllaç a Wikidata