Histoplasmosi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Histoplasmosi
Classificació i recursos externs
Histoplasma capsulatum . Tinció argèntica amb metenamina mostrant els canvis histopatològics en la histoplasmosi.
CIM-10 B39
CIM-9 115
DiseasesDB 5925
MedlinePlus 001082
MeSH D006660
Distribució de la histoplasmosi.

La histoplasmosi és una micosis sistèmica, coneguda com la malaltia de les cavernes, caracteritzada per lesions necrogranulomatoses, que afecta carnívors, equins i humàns per la infecció amb una de les tres subespècies del fong dimòrfic Histoplasma capsulatum . No es tracta d'una malaltia contagiosa que es pugui transmetre entre persones o animals

La seva manifestació en persones immunocompetents sol ser asimptomàtica. Pot cursar amb quadres semblants als d'una pneumònia amb febre, distrès respitatori, i en un 20% aproximadament dels pacients s'arriba a produir un xoc sèptic, fallada renal i coagulopatia.

Epidemiologia[modifica | modifica el codi]

La histoplasmosi té una àmplia distribució geogràfica, sent present a Amèrica, l'Àfrica i l'Àsia. H. c. var. capsulatum afecta carnívors i s'estén a Amèrica des del sud de Canadà fins a les regions centrals de Argentina, sent enzoòtic a les valls dels rius Mississippi, Missouri i Ohio, a Amèrica del Nord, i la conca del Riu de la Plata a Amèrica del Sud; H. c. var. farciminosum afecta equins a l'Àfrica, l'Orient Mitjà i l'Àsia, i H. c. var duboisii és un patogen humà estricte a l'Àfrica Equatorial.

S'aïlla de la naturalesa a les zones temperades i tropicals humides, on els sòls són àcids, rics en nitrogen, fosfat i hidrats de carboni. Els histoplasmas es relacionen especialment amb el guano de les aus i de les coves habitades per ratpenats.

La infecció natural es produeix a partir de sòls contaminats i és generalment inhalatòria en H. c. capsulatum i duboisii , però percutània en el cas de l' H. c. farciminosum . No és contagiosa i la malaltia és esporàdica excepte en àrees enzoòtiques, on la prevalença d'infeccions inaparents pot ser molt elevada.

Patogènia[modifica | modifica el codi]

La infecció per H. c. capsulatum i H. c. duboisii acostuma ser inhalatòria, i els microconidis són capturats pels macròfags pulmonars, on germinen donant lloc a les blastospores. Generalment, són destruïdes tard o d'hora i la infecció és abortiva o asimptomàtica, però en casos d'immunitat cel·lular deficient, s'alliberen del fagolisosoma passant a citoplasma, on es multipliquen lliurement, i es reparteixen per tot l'organisme. La infecció estimula la multiplicació dels macròfags infectats, donant lloc a proliferacions amb necrosi i infiltració de tipus granulomatós, molt freqüents en pulmó, però possibles també en ganglis, pell, digestiu (en el goss) i sistema nerviós central. La malaltia generalitzada és mortal.

La infecció per H. c. farciminosum en canvi, sol ser percutània, per abrasions cutànies en les extremitats, encara que també passa per via inhalatòria o conjuntival. Si té èxit, els macròfags porten la infecció als ganglis locals, des d'on es difon per continuïtat i contigüitat produint una limfadenitis amb limfangitis progressiva, granulomatosa i habitualment ulcerativa. La infecció, clínica o inaparent, produeix sempre una forta sensibilització lèrgica.

Símptomes[modifica | modifica el codi]

Els símptomes depenen de la síndrome clínic subjacent:

  • Histoplasmosis pulmonar asimptomàtica aguda :
* No es presenten símptomes.
  • Histoplasmosis pulmonar simptomàtica aguda :
* Febre
* Calfreds
* Tos
* Dolor toràcic en inspirar
  • Histoplasmosis pulmonar crònica :
* Tos
* Dificultat respiratòria
* Dolor toràcic
* Sudoració
* Febres que poden ser similars a les de la tuberculosi pulmonar i incloure tos amb sang (hemoptisi)
  • Histoplasmosis disseminada :
* Febres
* mal de cap
* Rigidesa en el coll
* Lesions cutànies
* Úlceras bucals
  • Altres símptomes del histoplasma :
* Dolor articular
* Nòduls cutanis
* erupcions a la pell

Diagnòstic[modifica | modifica el codi]

Consisteix en la troballa de l'agent etiològic en les lesions, mitjançant un estudi directe de les mateixes amb la finalitat de trobar les llevats intracel·lulars (dins de cèl·lules del sistema fagocític mononuclear) en mostres d'esput, rentat broncoalveolar o de líquid cefaloraquidi en casos d'infecció en pacients immunocompromesos. Eventualment pot realitzar inoculació animal. Les mostres analitzades dependran de les manifestacions clíniques que presenti el pacient.

Si la lesió és de pell o mucosa, s'efectuarà una presa de la lesió amb bisturí estèril, extraient abundant material. Si la lesió és crostosa, s'haurà descostrar la mateixa abans de realitzar la presa. Radiològicament s'observen infiltrats pulmonars amb retracció de lòbuls superiors, casquets pleurals, cavitats, desviació tràquea l, nòduls calcificats.

En el cas que se sospiti histoplasmosi visceral, el material a estudiar pot correspondre a expectoració, biòpsies de ganglis limfàtics, rentats broncoalveolares, punció medul·lar, punció hepàtica, etc.

Prevenció[modifica | modifica el codi]

La prevenció bàsica consisteix a evitar en la mesura possible l'exposició, cosa no sempre factible en àrees enzoóticas, però sí, almenys, en els dormidors d'ocells i coves de ratpenats.

Tractament[modifica | modifica el codi]

Són usats medicaments Antifúngics per al tractament de casos severs de histoplasmosi aguda i tots els casos de histoplasmosi crònica i disseminada. El tractament típic per als casos severs de la malaltia comprèn el tractament amb amfotericina B, seguit per itraconazole per via oral. El tractament amb itraconazol necessités ser continuat per almenys un any en casos severs.[1]

En casos moderats, el itraconazol oral o ketoconazol són suficients. La malaltia asimptomàtica usualment no requereix tractament. La infecció prèvia indueix protecció parcial contra els efectes de la malaltia si s'escau reinfecció.

En equins la forma linfangítica, més crònica, pot ajudar l'excisió quirúrgica i tractament iv amb iodur s.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Histoplasmosi Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Barron MA and Madinger NE. «Opportunistic Fungal Infections, Part 3: Cryptococcosis, Histoplasmosis, Coccidioidomycosis, and Emerging Mould Infections». Infections in Medicine, 18 novembre 2008.

Fonts consultades[modifica | modifica el codi]