Serologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La serologia és la branca de la microbiologia que s'ocupa de les reaccions entre antígens i els anticossos manifestades segons diverses tècniques, anomenades serològiques.[1] Així doncs la serologia és l'estudi científic de sèrum sanguini. En la pràctica, el terme normalment es refereix a la identificació de diagnosi d'anticossos al sèrum.[2] Tals anticossos es formen típicament en resposta a una infecció (contra un microorganisme donat),[3] contra unes altres proteïnes alienes (en la resposta, per exemple, a una transfusió de sang maligna, o a les mateixes proteïnes d'un (en exemples de malalties autoimmunitàries).

Les tècniques serològiques comprenen les reaccions de precipitació, les reaccions d'aglutinació, les reaccions amb fixació del complement o amb intervenció del complement, la immunofluorescència, el radioimmunoassaig, la immunoanàlisi enzímica, les reaccions de neutralització i les reaccions de protecció.[1]

Les proves serològiques es poden realitzar per a propòsits de diagnosi quan se sospita d'una infecció, en malalties reumàtiques, i en moltes altres situacions, com comprovar el grup sanguini d'un individu.[2] Les reaccions serològiques són extremament útils, ja que permeten estudiar antígens si hom disposa d'anticossos coneguts i viceversa. Així mateix les proves serològiques tenen dues propietats: especificitat (permeten discriminar entre antígens d'estructura semblant) i sensibilitat ( permeten establir la quantitat d'anticossos o d'antígens detectables).[1]

Algunes proves serològiques no es limiten a sèrum sanguini, sinó que també es poden realitzar en uns altres fluids corporals com semen i saliva, que tenen (aproximadament) propietats similars a sèrum.

Enquestes serològiques[modifica]

Les enquestes serològiques són sovint utilitzades per epidemiòlegs per determinar la prevalença d'una malaltia en una població. Tals enquestes són a vegades realitzades per mostreig fortuït, anònim des de mostres agafades per unes altres proves mèdiques.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Serologia». Diccionari Enciclopèdic de Medicina. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 Ryan KJ, Ray CG (editors). Sherris Medical Microbiology. 4a ed.. McGraw Hill, 2004, p. 247–9. ISBN 0838585299. 
  3. Washington JA. Principles of Diagnosis: Serodiagnosis. a: Baron's Medical Microbiology (Baron S et al., eds.). 4a ed.. Univ of Texas Medical Branch, 1996. ISBN 0-9631172-1-1. 

enllaços Externs[modifica]