Rickèttsia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Rickèttsia
Cèl·lules infectades per Rickettsia rickettsii
Cèl·lules infectades per Rickettsia rickettsii
Classificació científica
Regne: Eubacteria
Fílum: Proteobacteri
Classe: Proteobacteria alfa
Ordre: Rickettsiales
Família: Rickettsiaceae
Gènere: Rickettsia
da Rocha-Lima, 1916
Espècies

Rickettsia felis
Rickettsia prowazekii
Rickettsia rickettsii
Rickettsia typhi
Rickettsia conorii
Rickettsia africae

Rickèttsia (Rickettsia) és un gènere de bacteris, col·lectivament anomenats rickèttsies, que pertany a la família Rickettsiaceae (junt amb els gèneres Orientia i Wolbachia). Les rickèttsies són paràsits intracel·lulars obligats, molt petites, gram-negatius i no formen espores. Es poden presentar com cocs, bacils o filaments (aquests de 10 μm de llarg). En temps passats eren considerats organismes intermedis entre els virus i els eubacteris. Depenen de l'entrada, el creixement i la replicació en el citoplasma de les cèl·lules hoste.[1] Les rickèttsies són bacteris aerobis sense paret cel·lular que poden ser controlades per antibiòtic, la majoria són susceptibles als antibiòtics del grup de la tetraciclina. Les rickèttsies normalment viuen en àcars, paparres, puces i polls i poden transmetre's als humans. Causen malalties infeccioses transmeses per aerosols, mossegades, picades, esgarrapades, aigües i aliments contaminats. Per exemple el tifus clàssic, el tifus murí i la febre de les Muntanyes Rocalloses. També estan associats a gran varietat de les malalties de les plantes.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Walker DH. Rickettsiae. In: Barron's Medical Microbiology (Barron S et al, eds.). 4th ed.. Univ of Texas Medical Branch, 1996. (via NCBI Bookshelf) ISBN 0-9631172-1-1. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Murray, Patrick R.; Rosenthal, Ken S.; Pfaller, Michael A. Microbiología Médica (en castellà). 7a ed.. Elsevier España, 2013. ISBN 849022420X. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]