Hibakusha

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Una víctima del bombardeig de Hiroshima.

Hibakusha (被 爆 者) és un terme japonès que significa persona bombardejada i amb el qual es designa els supervivents dels bombardejos nuclears civils a les ciutats d'Hiroshima i Nagasaki l'agost del 1945 per part de la força aèria dels Estats Units després de l'aprovació del president Harry S. Truman.

Oficialment hi ha més de 360.000 hibakusha, la majoria dels quals, abans o després, han tingut desfiguracions físiques i altres malalties provocades per la radiació, com ara càncer i deteriorament genètic que afecta generacions posteriors.

Així mateix, és característic dels hibakusha un continu temor davant la incertesa de la seva mort. Al dolor físic i psicològic, cal afegir-hi també el factor de rebuig social, ja que amb freqüència reben la discriminació dels seus conciutadans.

Nihon Hidankyo és un grup format per hibakusha el 1956 amb l'objectiu de pressionar el govern japonès per millorar el suport a les víctimes i formar un lobby governamental per abolir les armes nuclears.[1]

Un important estudi a càrrec de Robert Jay Lifton sobre els hibakusha va encunyar el concepte d'anestèsia psíquica (Psychic numbing) com a defensa psicològica d'un hibakusha.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hibakusha
  1. Japan Confederation of A- and H-Bomb Sufferers Organization (Nihon Hidankyo). «Welcome to HIDANKYO» (en anglès). [Consulta: 6 octubre 2009].