Vés al contingut

Hidalgo: La historia jamás contada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaHidalgo: La historia jamás contada
Fitxa
DireccióAntonio Serrano Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióAntonio Serrano Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAlejandro Giacomán Modifica el valor a Wikidata
FotografiaEmiliano Villanueva Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeAntonio Serrano i Mario Sandoval Modifica el valor a Wikidata
Productora20th Century Studios, Consejo Nacional para la Cultura y las Artes i Instituto Mexicano de Cinematografía Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenMèxic Modifica el valor a Wikidata
Estrena16 setembre 2010 Modifica el valor a Wikidata
Durada115 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost4.500.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació3.077.143 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema històric, cinema biogràfic i drama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióMèxic Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhidalgolapelicula.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1551620 Filmaffinity: 729214 Rottentomatoes: m/hidalgo_la_historia_jamas_contada_2010 Letterboxd: hidalgo-la-historia-jamas-contada TMDB.org: 52632 Modifica el valor a Wikidata

Hidalgo: La historia jamás contada és una pel·lícula mexicana de 2010 dirigida per Antonio Serrano Argüelles. Sobre la vida amorosa de Miguel Hidalgo y Costilla, abans de la seva participació en la Guerra d'Independència de Mèxic.,[1] Van ser els imminents festejos del Bicentenari de la independència mexicana els que van inspirar a Serrano a realitzar la pel·lícula, la qual es va estrenar en la Ciutat de Mèxic el 16 de setembre de 2010, l'endemà dels festejos pel Bicentenari.[2][3]

Argument[modifica]

Chihuahua (ciutat), 1811. Després de ser arrestat a Acatita de Baján per les forces reialistes, per després ser degradat de la seva condició sacerdotal i expulsat de l'Església, Miguel Hidalgo y Costilla llangueix en una cel·la d'un ex-colegi dels jesuïtes. Allí comença a recordar els seus anys de joventut.

Després de ser rector del Col·legi de San Nicolás Obispo, i com a càstig per les seves idees progressistes, Hidalgo és obligat a abandonar a la seva dona i fills i és enviat per l'autoritat eclesiàstica a un petit poble: San Felipe Torres Mochas. Però la transició no serà gens fàcil, perquè fins i tot fins a aquell recòndit lloc, la seva fama de bevedor, faldiller, xerraire i liberal el precedeix i li guanya alguns enemics entre la facció més tradicional i puritana de la localitat.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

El lloc web d'El Informador va informar que la pel·lícula va haver de recórrer els estats de Guanajuato, San Luis Potosí i Michoacán. En aquesta última ciutat, el govern va fer costat a la pel·lícula en l'eliminació dels pals i la clausura dels carrers perquè representés millor el segle xix.

L'art de Hidalgo: La historia jamás contada va ser la responsabilitat de Brigitte Broch, guanyadora de l'Oscar pel seu treball a Moulin Rouge!. L'àlbum va ser produït per Astillero Films i és el guanyador del projecte del Bicentenari de CONACULTA.

L'actriu Ana de la Reguera va dir que: "M'agrada demostrar que (Hidalgo) era un home com qualsevol altre, tenia les seves febleses i li agradaven les dones." Demián Bichir va guanyar el Colon de Plata al millor actor al Festival de Cinema Iberoamericà de Huelva pel seu retrat del sacerdot.[2][4]

Taquilla[modifica]

El diari El Economista va publicar en el seu lloc web, la pel·lícula dirigida per Antonio Serrano va recollir 500 exemplars en la República Mexicana, és a dir, si es té en compte es poden demostrar en més d'una habitació. El president del 20th Century Fox, Eduardo Echevarría, va dir que: "Estem parlant d'un dels majors llançaments de tots els temps quant al nombre d'exemplars, amb una campanya forta per darrere" i és la història del capellà Hidalgo que va dir "que la gent no ho sap."[5]

Música[modifica]

La banda sonora de la pel·lícula va ser composta per Alejandro Giacomán, i als LIII edició dels Premis Ariel va obtenir el Premi Ariel 2010 a la millor música.[6]

Seqüela[modifica]

En 2012 va ser estrenada una seqüela també produïda per Antonio Serrano, anomenada Morelos, en la qual José María Morelos presa el protagonisme.

Referències[modifica]

  1. «Antonio Serrano indaga en la vida de Miguel Hidalgo». El Día de Córdoba, 15-11-2010. [Consulta: 13 desembre 2010]."Sólo a raíz del bicentenario de la independencia mexicana se empezó a cuestionar y a indagar en la historia escondida de este personaje y en aspectos como su paternidad"
  2. 2,0 2,1 Badillo, Juan Manuel. «"Hidalgo: la historia jamás contada" va con 500 copias». El Economista, 02-06-2010. [Consulta: 12 desembre 2010].
  3. «Muestra lado humano el filme Hidalgo: La historia jamás contada». milenio.com, 13-09-2009. Arxivat de l'original el 28 gener 2013. [Consulta: 13 desembre 2010].
  4. «Demián Bichir gana 'Hidalgo' a Colón». record.com.mx, 20-11-2010. Arxivat de l'original el 7 octubre 2011. [Consulta: 13 desembre 2010].
  5. «Festival de Cine Iberoamericano de Huelva». festicinehuelva.es. Arxivat de l'original el 14 desembre 2010. [Consulta: 12 desembre 2010].
  6. “El infierno” arraso en los premios Ariel, El Caribe, 12 de maig de 2011