Hidrologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La hidrologia és la ciència geogràfica que es dedica a l'estudi de la distribució i les propietats de l'aigua, en l'atmosfera i en la superfície terrestre. Això inclou les precipitacions, la humitat del sòl, l'evapotranspiració, l'aigua subterrània i l'equilibri de les masses glacials.

Per contra s'anomena hidrografia a l'estudi de totes les masses d'aigua de la Terra, i en sentit més estricte a la mesura, recopilació i representació de les dades relatives al fons de l'oceà, les costes, les marees i els corrents de manera que es puguin plasmar sobre un mapa, sobre una carta hidrogràfica. Un altre terme relacionat amb l'aigua és la hidràulica, que és aquella branca de la física i l'enginyeria que estudia l'equilibri i el moviment dels líquids.

No obstant aquesta diferència, els termes s'usen gairebé com sinònims, ja que la part de la hidrografia que crea relleu, per tant la que està en contacte amb la superfície terrestre, és objecte d'una anàlisi hidrològica.

La hidrologia és essencial en el modelat de l'escorça terrestre. Aquesta influència es manifesta d'acord amb la distribució de les masses de roques coherents i fràgils (poc coherents), i de les deformacions que les han afectades, i són fonamentals en la definició dels diferents relleus.

Un riu és un corrent d'aigua que flueix per un llit des de les terres altes fins a les terres baixes i desemboca al mar o en una regió endorreica (riu col·lector), o a un altre riu (afluent). Els rius s'organitzen en xarxes. Una conca hidrogràfica és l'àrea total que aboca les seves aigües de vessament a un únic riu, aigües que depenen de les característiques de l'alimentació. Una conca de drenatge és la part de la superfície terrestre que és drenada per un sistema fluvial unitari. El seu perímetre queda delimitat per la divisòria o interfluvi.

Els traçats dels elements hidrogràfics es caracteritzen per l'adaptació o inadaptació a les estructures litològiques i tectòniques, però també l'estructura geològica actua en el domini de les xarxes hidrogràfiques determinant la seva estructura i evolució.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hidrologia