Himne de la Independència del Brasil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalHimne de la Independència del Brasil

Modifica el valor a Wikidata
Títol originalHino da Independência do Brazil Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalorquestra Modifica el valor a Wikidata
Àudio Modifica el valor a Wikidata
PartituraPartitura Modifica el valor a Wikidata
CompositorPere I del Brasil i IV de Portugal Modifica el valor a Wikidata
Lletra deEvaristo da Veiga Modifica el valor a Wikidata
Gèneremúsica clàssica i himne Modifica el valor a Wikidata
Instrumentacióorquestra Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena1822 Modifica el valor a Wikidata

L'Himne de la Independència del Brasil (en portuguès, Hino da Independência do Brasil) és una cançó commemorant la declaració de la Independència del Brasil i va ser l'himne del Brasil durant l'etapa imperial.[1]

La lletra va ser escrita pel periodista i polític Evaristo da Veiga (1799-1837) l'agost de 1822 i portava el títol Himne Constitucional Brasiler, mentre que la música era una composició de Marcos Portugal. L'any 1824, l'emperador Pere I va compondre una nova música i va atorgar a la peça l'estatus d'himne nacional.[2] Després de la proclamació de la República, l'himne va ser substituït.[3]

Un article d'Eugênio Egas de l'any 1909 elucubra que la música hauria estat composta per l'emperador el mateix dia del Crit d'Ipiranga i la Declaració d'Independència, el 7 de setembre de 1822. Pere hauria demanat al mestre de capella de la catedral de São Paulo, André da Silva Gomes, que escrigués la partitura i la peça s'hauria estrenat aquella mateixa nit a la Casa da Ópera paulista.[4] Emperò, mai no s'ha trobat cap prova documental que recolzi la teoria d'Egas.

Lletra de l'Hino Constitucional Brasiliense

Referències[modifica]

  1. Molinari, Carlos. «Bicentenário da Independência: o Hino da Independência do Brasil» (en portuguès brasiler). Agência Brasil, 07-09-2022. [Consulta: 10 novembre 2022].
  2. Meira, Ricardo. «A História do Hino da Independência. Uma Letra com duas melodias. Qual a melhor versão?» (en portuguès), 07-09-2013. [Consulta: 10 novembre 2022].
  3. Romero Simões Pereira, Avelino «Hino Nacional Brasileiro: que história é esta?» (en portuguès brasiler). Revista do Instituto de Estudos Brasileiros [São Paulo], núm. 38, 1995, pàg. 21-42.
  4. Egas, Eugenio «Hymnos brasileiros (a Alberto Nepomuceno)». O Estado de S. Paulo, 29-08-1909, pàg. 3.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Himne de la Independència del Brasil