Hiperparatiroïdisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaHiperparatiroïdisme
Illu thyroid parathyroid.jpg
Tipus malaltia paratiroïdal
Especialitat endocrinologia
Medicació paricalcitol Tradueix, dihydrotachysterol Tradueix, Calcitriol, doxercalciferol Tradueix i Denosumab Tradueix
Classificació
CIM-10 E21
CIM-9 252.0
Recursos externs
OMIM 145000, 145001, 610071, 610071, 145001 i 145000
DiseasesDB 20710
MedlinePlus 001215
eMedicine emerg/265 med/3200
Patient UK hyperparathyroidism-pro
MeSH D006961
UMLS CUI C0020502 i C0020502
DOID DOID:13543 i DOID:13543
Modifica les dades a Wikidata

L'hiperparatiroïdisme és la hiperactivitat de les glàndules paratiroides que resulta en una producció excessiva d'hormona paratiroïdal (PTH). La secreció de PTH excessiva pot ser degut a problemes en les glàndules de si mateixes, en aquest cas es coneix com hiperparatiroïdisme primari i que condueix a la hipercalcèmia (nivells elevats de calci). També pot ocórrer en resposta a la hipocalcèmia (nivells baixos de calci), tal com es troben en diverses situacions, com ara carència de vitamina D o la malaltia renal crònica, el que es coneix com hiperparatiroïdisme secundari. En tots els casos, els nivells de PTH es plantegen són perjudicials per a l'os, i el tractament és sovint necessari. L'evidència recent suggereix que la deficiència/ insuficiència de vitamina D té un paper en el desenvolupament d'hiperparatiroïdisme.

Classificació[modifica]

Hiperparatiroïdisme primari[modifica]

En l'hiperparatiroïdisme primari els resultats d'una hiperfunció de les glàndules paratiroides per si mateixes. Hi ha una hipersecreció de PTH per adenoma, hiperplàsia o, en rares ocasions, el carcinoma de les glàndules paratiroides.

Hiperparatiroïdisme secundari[modifica]

En l'hiperparatiroïdisme secundari és la reacció de les glàndules paratiroides a una hipocalcèmia causada per una cosa diferent d'una malaltia paratiroïdal, per exemple, la insuficiència renal crònica.

Hiperparatiroïdisme terciari[modifica]

L'hiperparatiroïdisme terciari resulta de la hiperplàsia de les glàndules paratiroides i una pèrdua de resposta als nivells sèrics de calci. Aquest trastorn és més freqüent en pacients amb insuficiència renal crònica.

Símptomes i signes[modifica]

Hiperparatiroïdisme asimptomàtic[modifica]

Molts pacients que presenten hiperparatiroïdisme no presenten signes ni símptomes, el diagnòstic que es va fa després d'una investigació d'una troballa casual d'hipercalcèmia. Però molts pacients informen que se senten millor després del tractament per l'hiperparatiroïdisme.

Hiperparatiroïdisme simptomàtic[modifica]

Dels pacients que es presenten amb símptomes, són comunament associats amb els efectes d'un major nivell de calci. Ja que el calci participa en la comunicació trans-sinàptica en el sistema nerviós, els nivells de calci en la sang tenen un efecte directe sobre el sistema nerviós. Així, la majoria dels símptomes de la malaltia de paratiroides són "neurològic", en origen. Manifestacions freqüents de l'hiperparatiroïdisme inclouen debilitat i fatiga, depressió, malestar i dolor, disminució de la gana, sensació de nàusees i vòmits, restrenyiment, poliúria, polidípsia, deteriorament cognitiu, càlculs renals i osteoporosi. L'extirpació quirúrgica d'un tumor de paratiroides n'eliminarà els símptomes en la majoria dels pacients.

Osteoporosi[modifica]

L'osteoporosi associada amb hiperparatiroïdisme és causada per l'hormona paratiroïdal elevada secretada per la glàndula paratiroide hiperactiva. L'excés d'hormona paratiroïdal (PTH), actua directament sobre els osteoclasts per eliminar el calci dels ossos. Així, el calci en la sang prové dels ossos. L'exèresi de la glàndula paratiroïdal hiperfuncional restaurarà la densitat òssia normal al termini de diversos anys.

Tractament[modifica]

Existeix un bon nombre de pacients amb hipercalcèmia. Tot i que fa uns anys es va arribar a recomanar la intervenció quirúrgica en tots els casos, la tendència, actualment, és a esperar un temps per tal d'observar les possibles manifestacions. Només en el cas de cursar amb nefrolitiasi o nefrocalcinosi, signes d'osteitis fibrosa quística o alteracions gastrointestinals greus, és recomanable el tractament quirúrgic. En aquest sentit, molts autors són partidaris de la paratiroidectomia en tots els pacients amb hiperparatiroïdisme primari simptomàtic, que constitueix avui en dia l'única teràpia curativa. No obstant, la seva morbilitat i falta de resultats satisfactoris en alguns casos, obliguen a individualitzar el tractament de cara a aquest diagnòstic. Els resultats quirúrgics solen ser més satisfactoris en cas d'adenoma únic que en casos de hiperplasia glandular múltiple.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hiperparatiroïdisme Modifica l'enllaç a Wikidata