Vés al contingut

Història de la Marina Catalana (llibre)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreHistòria de la Marina Catalana
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorArcadi García i Sanz Modifica el valor a Wikidata
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
PublicacióBarcelona Modifica el valor a Wikidata, Espanya, 1977 Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temahistòria dels vaixells i història de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Gènereassaig i història Modifica el valor a Wikidata
Nombre de pàgines449 Modifica el valor a Wikidata
ISBN84-7003-161-9 Modifica el valor a Wikidata
Goodreads work: 5048663 Goodreads book: 4982795

La Història de la marina catalana és un llibre escrit per Arcadi García Sanz[1] que fa un estudi profús sobre la Marina Catalana,[2] tant en la guerra com en el comerç, explicant les seves conquestes i gestes, en un estudi històric que comença a la Prehistòria i arriba fins a l'Edat moderna. Descriu les batalles marítimes, els consolats de mar catalans, per acabar detallant aspectes del dret marítim, com diu ell mateix al llibre: «Quan vaig començar a estudiar temes de la història del dret marítim.. no havia estat escrit.. vaig creure el moment de fer aquell llibre».[3]

En un estudi detallat de la Història de la Marina Catalana, explica els motius que van convertir Catalunya en una potència comercial de la Mediterrània. Ho fa en un àmbit ampliat concretament sobre el període que va des de l'edat mitjana fins finals del segle XVI, desglossant els importants aspectes de la marina mercant, que van posar a Catalunya en un lloc preeminent del Mediterrani.[4]

Tracta tant dels fets de la marina de guerra catalana i els seus vaixells i galeres, com dels fets i gestes polítiques, dels consolats de mar, del transport marítim, del dret marítim català en el vessant del comerç, i culmina l'assaig entrant en l'estudi dels homes de mar catalans, i la ciència i l'art de la navegació per mar dels catalans.[5]

Aquesta obra ha estat citada com a referència en diverses obres posteriors relacionades amb temes nàutics.[6][7]

Pel que fa a algunes referències concretes sobre l’obra cal destacar-ne dues: de Maria Teresa Ferrer i Mallol i de Marcel Pujol i Hamelink:

« ...Cal esmentar també, entre la producció d'Arcadi Garcia, la Història de la Marina Catalana, que havia estat pensada per a un públic ampli, però que s'ha convertit en obra de referencia per als estudiosos, a causa de la cura posada per l'autor en l'estudi de les diferents menes de vaixell, l'evolució en la construcció naval, els contractes marítims etc. »
— Arcadi Garcia i Sanz. In memoriam. Maria Teresa Ferrer i Mallol.[8]
« ...Garcia i Sanz también firmó una historia de la marina catalana que, aunque dirigida a un público más amplio, constituye un compendio y estado de la cuestión sobre la construcción naval, la expansión marítima y la navegación. Esta obra ha marcado un hito en la historiografía marítima catalana, comparable a la obra de Capmany que marcó el inicio de la historia marítima doscientos años antes ...En la introducción, Garcia avisa al lector de que su libro es, por definición, esencialmente sintético, dejando claro que no tiene la voluntad de hacer un libro pesado, cargado de notas, pero sí con las mínimas necesarias para el investigador. Asimismo avisa que para él fue un esfuerzo pasar de la historia del derecho marítimo al de la marina, con el riesgo de error, pero que el libro es el primer intento de una historia de la marina catalana en la que el lector tiene a disposición los elementos de criterio necesarios para poder mejorar, ampliar y criticar, tal como es deseable. De Arcadi Garcia se puede decir que fue el alma mater de la historia marítima catalana durante la segunda mitad del siglo xx, trabajando en solitario o, tal como decíamos, junto a los más grandes medievalistas, historiadores del derecho y lingüistas del momento... »
— La construcción naval y la navegación bajomedieval en la Corona de Aragón: un estado de la cuestión. Marcel Pujol i Hamelink.[9]

El pròleg és de Jose María Martínez-Hidalgo., i pertany a la col·lecció, "Enciclopèdia Catalana Aedos". (Editorial Aedos, Barcelona 1977). El llibre en format gran foli, té en total 30 capitols (mes apèndix i índex) que fan un total de 449 pàgines amb il·lustracions en el text i 17 làmines ampliades fora del text.[10]

Referències[modifica]

  1. Sanz, Arcadi Garcia i. «Historia de la marina catalana». Dialnet. [Consulta: 25 juny 2022].
  2. Piñero, J.M.L.. El arte de navegar en la España del Renacimiento (en castellà). Editorial Labor, 1986. ISBN 978-84-335-0029-8 [Consulta: 25 juny 2022]. 
  3. Josep M. Mas i Solench. Arcadi Garcia Sanz* (la Vall d'Uixó, 1926 -1998). Anuari de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics, , 1999   [Consulta: 27 juny 2022]. 
  4. Arcadi García Sanz. Historia de la marina catalana. Editorial Aedos, 1977, p. 2 -. ISBN 978-84-7003-161-8. 
  5. Enciclopedia general del mar (Vol.V) (en castellà). Ediciones Garriga, 1992. ISBN 978-84-7079-091-1. 
  6. Borrás, A.D.. Los orígenes de la piratería islámica en Valencia: la ofensiva musulmana trecentista y la reacción cristiana (en castellà). Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Institución Milá y Fontanals, 1993, p. 21. ISBN 978-84-00-07123-3 [Consulta: 25 juny 2022]. 
  7. Mott, L.V.. The Development of the Rudder: A Technological Tale. Texas A&M University Press, 1997, p. 84. ISBN 978-0-89096-723-2 [Consulta: 25 juny 2022]. 
  8. Mallol, Ferrer i; Teresa, Maria. «Arcadi Garcia i Sanz. In memoriam. (1926-1998)» (en castellà), 27-05-2010. [Consulta: 6 juliol 2022].
  9. «Vista de "La construcción naval y la navegación bajomedieval en la Corona de Aragón: un estado de la cuestión".» (en castellà). [Consulta: 2 juliol 2022].
  10. «HISTORIA DE LA MARINA CATALANA ARCADI GARCIA SANZ EN CATALAN» (en castellà), 15-06-2022. [Consulta: 27 juny 2022].

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]