Hominins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHominins
Homininae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePrimates
FamíliaHominidae
SubfamíliaHomininae Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1825
Nomenclatura
Ortografia originalHominidae Modifica el valor a Wikidata
Tribus

Els hominins (Homininae) són una subfamília de la família Hominidae. Inclou tant Homo sapiens i els seus parents extints, com també els goril·les i ximpanzés. Per tant comprèn també homínids fòssils com Australopithecus que, d'acord amb les investigacions genètiques, van tenir fins fa 7 milions d'anys avantpassats comuns amb els humans, els ximpanzés i els goril·les.

Fins al 1980, la família Hominidae es considerava integrada només pels humans i els seus avantpassats immediats, mentre que els simis antropomorfs se'ls classificava en la família dels pòngids. Els descobriments de la paleogenètica van imposar la revisió de la classificació i la inclusió dels grans simis i els humans junts en la família Hominidae, la qual es divideix en dues subfamílies: Ponginae (els orangutans) i Homininae, que se separaren fa 11 milions d'anys.

La subfamília Homininae pot subdividir-se en dues tribus: Gorillini (goril·les) i Hominini (ximpanzés i humans). En aquest cas, aquests dos llinatges es diferenciarien a nivell de subtribu. Alternativament es poden classificar a nivell de tribu (panini i hominini) i els goril·les constituirien la tribu Gorillini, totes tres dins la subfamilia homininae. Els orangutans, tribu pongini, formarien la familia Pongidae, que amb les famílies Hominidae i Hylobatidae, els gibons, integrarien la superfamília Hominoidea. Així, només els orangutans son pòngids

Arbre filogenètic dels primats hominoïdeus.

Referències[modifica]

  • Goodman, Morris, D. A. Tagle, D. H. A. Fitch, W. Bailey, J. Czelusniak, B. F. Koop, P. Benson; J. L. Slightom. 1990: «Primate evolution at the DNA level and a classification of hominoids». Journal of Molecular Evolution 30: 260–266.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hominins