Horace Coignet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHorace Coignet
Biografia
NaixementHorace Coignet
13 maig 1736 Modifica el valor a Wikidata
Lió (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 agost 1821 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Activitat
OcupacióCompositor

Horace Coignet (Lió, 13 de maig de 1736 - idem. 29 d'agost de 1821),[1] fou una aficionat al violí, cantant i compositor francès.

Fill de Claude Coignet i Jeanne Odinet, Horaci va néixer a Lió[2] i va ser batejat l'endemà a Saint-Nizier. S'havia dedicat a diversos oficis, quan, residint en la seva vila natal, va estar actiu com a dissenyador de patrons i comerciant de productes brodats, com a empleat oficial i com a director musical de la ciutat des de 1794. Es va convertir en l'instructor de música de la duquessa d'Aumont de París (al mateix temps que servia com a membre corresponent de l'Acadèmia de Lió), i més tard va tornar a Lió on va servir a la junta directiva del conservatori. Va ser conegut com un violinista dotat, i va compondre peces de clavicèmbal, romanços, un conjunt de trois duos concertants de violon et fugues, un himne revolucionari per a la celebració de Rousseau a Lió (14 d'octubre de 1794) i alguna música teatral (incloent una òpera còmica, Le medicin de l'amour, i una obertura a Melanie de La Harpe). La seva obra més notable, fou per la trobada amb Rousseau que el visità, i en conèixer les seves aptituds artístiques li proposà que posés música al seu Pygmalió, que després es representà amb èxit, primer a Lió el 1770 i més tard a París, i aviat es va fer coneguda a tot Europa.

El 23 de febrer de 1773 es va casar a Lió amb Eleonore Boileau.[3]

Referències[modifica]

  1. Acte décès [archive] archives municipales de Lyon (p. 78/217)
  2. Acte de naissance [archive]Archives municipales de Lyon (p. 64/176)
  3. Acte mariage [archive] Archives municipales de Lyon (p. 17/73)

Bibliografia[modifica]

  • Enciclopèdia Espasa. Volum núm. 13, pàg. 1341. (ISBN 84-239-4513-8)
  • Jean-Jacques Rousseau, Horace Coignet, Pygmalion, scène lyrique, édition critique par Jacqueline Waeber (Genève, Editions Université - Conservatoire de musique, 1997).