Hospici de Cap Ferrat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personasant Hospici
Chapelle Saint-Hospice 2.jpg
Capella de Sant Hospici, al Cap Ferrat
Dades biogràfiques
Naixement Hospitius
començament del segle VI
Egipte
Mort 21 de maig de 581
Cap Ferrat, Sant Joan de Cap Ferrat (Alps Marítims, França)
Sepultura Relíquies a Sant-Sospis (Sant Joan de Cap Ferrat), Catedral de Niça i església de La Túrbia
Activitat professional
Ocupació Monjo
reclòs
Commemoració a Església Catòlica Romana, Església ortodoxa, anglicanisme
Canonització Antiga
Festivitat 21 de maig
Iconografia Com a eremita
Modifica dades a Wikidata

Hospiciu de Niça (en francès, Saint Hospice, popularment conegut com a Saint Sospis) (Egipte, començament del s. VI - Cap Ferrat, Sant Joan de Cap Ferrat, prop de Vilafranca de Mar, Gàl·lia, 21 de maig de 581) fou un monjo egipci, anacoreta a la costa del sud de la Gàl·lia, on morí. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Hospici havia estat, segons la tradició, monjo a Egipte. De jove, va marxar-ne i arribà a les costes gal·les, on es retirà i visqué reclòs en una torre murada de la península de Cap Ferrat, prop de Niça.

La gent de la rodalia anava a demanar-li consells; els advertí, cap al 575, que els longobards s'apropaven i pogueren fugir. La seva torre fou assetjada, però salvà la vida. Salvà la vida d'un dels atacants amb un miracle, i aquest es convertí.

Hospici conegué Gregori de Tours, que en parla explicant-ne la vida, la seva penitència i els miracles que feia. Morí a Cap Ferrat, prop de Vilafranca de Mar (Alps Marítims. Des de llavors, el lloc també és conegut com a Cap Saint-Sospis. Fou sebollit pel seu amic el bisbe Austadi de Cimiez.

Veneració[modifica]

Punta de Sant Hospici, al Cap Ferrat.

Tot i que no figura al Martirologi romà (hi fou fins al segle XIX), és venerat com a sant, tot i que el seu culte es limita a la diòcesi de Niça, centrant-se en la catedral de Santa Reparata, on es conserva una relíquia de la mà del sant. Altres relíquies es troben a les esglésies de Vilafranca de Mar, La Túrbia i la capella de San-Sospis de Sant Joan de Cap Ferrat.

La capella de San-Sospis, a Sant Joan de Cap Ferrat, s'edificà al segle XI sobre les ruïnes de la torre on havia viscut el sant. Abandonada llarg temps, fou restaurada en 1980.

Bibliografia[modifica]