Hostal del Vent (Lladurs)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Hostal del Vent
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsruïnós Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.279 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEls Torrents (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera Solsona - Sant Llorenç, km 17,3 Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 06′ 16″ N, 1° 32′ 40″ E / 42.1045°N,1.54441°E / 42.1045; 1.54441

Hostal del Vent[1][2] és una masia (antic hostal) dels Torrents, a l'extrem nord-est del municipi de Lladurs, a la comarca catalana del Solsonès.

Està edificada sobre un collet, a 1.280 m., on acaba la carena que baixa del Prat d'Estaques, al sud-oest, i comença la de la Ventolada, que agafa direcció est. A les fondalades de la banda sud s'inicia la frondosa rasa de Torrenteller, i al nord-est s'estén el profund i espectacular esvoranc del Clot de Vilamala (pujant al turonet que hi ha al nord-est de la masia se'n pot gaudir d'una impactant visió). Cap a ponent unes pendents més suaus baixen vers la masia d'Encies i la Riera de Canalda.

A pocs metres de la masia hi passa la carretera de Solsona a Coll de Jou. De davant seu surt la pista forestal que, amb uns 3,5 km, porta a l'enrunada masia de Capdevila, resseguint les capçaleres de les rases de Torrenteller i de Capdevila.

Serrat de Capdevila des de la Serra Alta (Imatge amb anotacions)

Cap al sud, per la rasa de Torrenteller, es despenja un interessant sender, bastant emboscat i no gaire senyalitzat, però poc perdedor. A la cota 1.100 m. aproximadament es bifurca: per la dreta porta a la masia de Torrenteller i per l'esquerra, després de travessar la rasa, es pot resseguir la Rua de Corrua,[3] que passa per sota del Morro de Truja, les obrades balmes de la Corrúa i la Quesis, la Trona, el Tossal de l'Àliga, la balma de la Cabrota i arriba a la Rasa de Capdevila, des d'on es pot pujar a la masia de Capdevila o baixar a la del Cavall.

Referències[modifica]

  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. «Hostal del Vent (Lladurs)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Al Solsonès i al Berguedà en diuen rua al camí que circula per una faixa, generalment arbrada, compresa entre dos cingles situats a distint nivell.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hostal del Vent