Huracà Ivan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Huracà Ivan
Categoria 5 Huracà (SSHS)
Huracà Ivan aproximant-se a la seva màxima intensitat
Huracà Ivan aproximant-se a la seva màxima intensitat
Formació 2 de setembre de 2004
Dissipació 24 de setembre de 2004
Vents
màxims
270 km/h (165 mph) (durant 1 minut)
Pressió mínima 910 hPa (mbar)
Víctimes mortals 91 directes, 32 indirectes
Danys materials $ 18.000 milions (2004 USD)
$ 20.700 milions (2013 USD)
Regions
afectades
Illes de Sobrevent (especialment Grenada), Veneçuela, Jamaica, Grand Cayman, Cuba, Alabama, Florida, Louisiana, Texas i gran part de l'est dels Estats Units
Forma part de la
Temporada d'huracans de l'Atlàntic del 2004

Huracà Ivan va ser el desè huracà de l'Atlàntic més intens mai registrat. El cicló va ser també el sisè huracà i el quart gran huracà de l'activa temporada de 2004. Ivan es va formar com un huracà de tipus cap Verd abans de setembre i va convertir en la novena tempesta anomenada. Es va intensificar fins a assolir la Categoria 5 en l'escala d'huracans de Saffir-Simpson. La seva intensitat màxima es produí al Golf de Mèxic quan Ivan tenia una mida igual que l'estat de Texas. També generà un total de 117 tornados a l'est dels Estats Units.

Ivan va provocar destrosses catastròfiques a Grenada i danys importants a Jamaica, a Grand Cayman i a l'extrem oest de Cuba. Després d'assolir la seva força màxima, l'huracà es va desplaçar en direcció nord-nord-oest a través del Golf de Mèxic fins que va colpejar Gulf Shores (Alabama) com un huracà de Categoria 3, causant estralls significatius. Ivan va generar fortes pluges al sud-est dels Estats Units a mesura que avançava cap al nord-est i est a través de l'est dels Estats Units, esdevenint finalment un cicló extratropical. La baixa romanent de la tempesta es va desplaçar per l'Atlàntic subtropical est i es va regenerar en un cicló tropical de nou. Llavors, va travessar Florida i el golf de Mèxic fins a arribar a Louisiana i Texas, on va causar danys lleus. S'estima que Ivan va provocar destrosses per valor de $18.000 milions (USD del 2004, 20,9 milions d'USD del 2010) als Estats Units, convertint-se en el sisè huracà més costós que assotava el país.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Huracà Ivan