Ibrahim Ibrahimi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIbrahim Ibrahimi
Nom original(ps) ابراهيم ابراهيمي Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1972 Modifica el valor a Wikidata (51/52 anys)
província de Nangarhar (Afganistan) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómúsic, compositor Modifica el valor a Wikidata
InstrumentTabla Modifica el valor a Wikidata

Ibrahim Ibrahimi (paixtu: ابراهيم ابراهيمي) va néixer el 1972 a Aşgabat, Turkmenistan i és un compositor i músic de l'Afganistan, que va fugir del seu país a França el 20 d'agost de 2021 per evitar les massacres dels talibans.[1][2]

Nascut l'any 1972 a la província de Nangarhar, prové d'una família de músics; dos dels seus fills també són músics. Es va graduar a la Mia Sahib Qader Bakhsh High School of Music i va estudiar amb l'ustad[3] Sabz Ali Khan.

Toca principalment el tabla i actua en grups de música tradicional i clàssica, pop, jazz o rock. Abans de la seva fugida, va ensenyar composició a l'Institut Nacional de Música de l'Afganistan, treballant també a la ràdio i la televisió afganeses.[4]

El 20 d'agost de 2021, va abandonar el seu país per refugiar-se a França, sense cap de les seves eines, amb setze membres de la seva família.

Va actuar a l'Iran, l'Índia, l'Azerbaidjan i Turquia. Després d'abandonar l'Afganistan, va actuar a Bèlgica (École d'art d'Uccle) i França (Théâtre Sainte Marie d'en Bas de Grenoble).[5]

Referències[modifica]

  1. Guinard, Clémence. «« Si je n’étais pas parti, ils m'auraient tué », le témoignage du musicien afghan Ibrahim Ibrahimi» (en francès). France Musique, 22-09-2021. [Consulta: 3 novembre 2021].
  2. «Ibrahimi Humayoun – l’atelier des artistes en exil» (en francès). Arxivat de l'original el 2021-10-25. [Consulta: 3 novembre 2021].
  3. Ustad és un títol que es pot traduir com a "mestre"
  4. «« Il n'y a plus d'espoir pour mon pays », rencontre avec le musicien afghan Humayoun Ibrahimi» (en francès). France Musique. [Consulta: 3 novembre 2021].
  5. Jocteur-Monrozier, Côme. «« Pour les Talibans, la place de la musique et des musiciens, c’était la tombe » Daud Khan Sadozai» (en francès). France Musique, 23-08-2021. [Consulta: 3 novembre 2021].

Enllaços externs[modifica]