Ihász Gábor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIhász Gábor
Biografia
Naixement29 octubre 1946 Modifica el valor a Wikidata
Budapest (Hongria) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 juny 1989 Modifica el valor a Wikidata (42 anys)
Budapest (Hongria) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaNou Cementiri Públic (Budapest) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant, guitarrista, compositor, futbolista Modifica el valor a Wikidata
GènerePop-rock i pop Modifica el valor a Wikidata
InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip
Vasas SC Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansKálmán Ihász Modifica el valor a Wikidata
ParentsGjon Delhusa (cosí germà) Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 70822fe0-d087-4e64-8b46-fc1caea869f0 Find a Grave: 19950552 Modifica el valor a Wikidata
Tomba d'Isász Gábor a Budapest.

Ihász Gábor (o Gábor Ihász) (Budapest, 29 d'octubre de 1946Budapest, 29 de juny de 1989) fou un cantant i compositor hongarès, germà petit de Ihász Kálmán, campió olímpic de futbol.[1]

Biografia[modifica]

El seu pare treballava a l'exèrcit i era àrbitre de futbol al seu temps de lleure; el seu únic germà Kálmán jugava al Vasas SC, arribant a ser part del combinat nacional hongarès que va ser campió olímpic als Jocs Olímpics d'Estiu de 1964. Va estudiar a l'escola d'educació secundària "Irinyi János" des del 1961, i continuà els seus estudis a l'escola "Kölcsey Ferenc", a on es va graduar i va conèixer la seva futura dona, Éva Pintér, amb qui es va casar el 1966, i dos anys més tard va néixer la seva filla Adrienn.

Començà la seva carrera futbolística al Vasas SC, igual que el seu germà, però a l'edat de 20 anys, el 1966, va haver de deixar la pràctica de l'esport per causa de problemes de cor. La seva segona dona, Mária Hajós, jugava també al Vasas, a un equip d'handbol.

Va aprendre a tocar la guitarra de forma autodidacta i la seva primera cançó d'èxit va ser "Kék Csillag Fenn az Égen", a finals dels anys seixanta. Fou compositor de Pál Szécsi i va actuar en diverses ciutats amb els grups "Fonógraf", "Kék Csillag", "Express", amb artistes hongaresos com Zsuzsa Koncz, Kati Kovács, György Korda, etc. Actuà també a la ràdio i televisió i va enregistrar dos discs (1980 i 1983), més un que aparegué pòstumament.

És considerat el primer pare de la música pop hongaresa[2] . Una de les seves cançons, "Múlnak a gyermekévek", que és una visió nostàlgica i sensible de la infantesa, és coneguda per la major part dels hongaresos, fins i tot pels més joves. Segons la seva filla Adrienn, era una persona molt alegre, i va gaudir la vida al màxim, fet que va incloure el consum d'un a dos paquets de tabac diaris, causa molt probable del càncer de pulmó que posà fi a la seva vida amb només 43 anys. Però, com diu la seva filla, "no crec que es penedís de res, perquè la seva vida va ser plena, aprofitant cada oportunitat de les que va gaudir".[3]

Discografia[modifica]

  • Ihász I. (1980)
  • Ihász II. (1983)

Obres pòstumes:

  • Életem, dalaim (1989)
  • Múlnak a gyermekévek (1994)
  • Égi Trió (Ihász Gábor, Szécsi Pál, Máté Péter) (1996)
  • Amíg a szív dobog (1999)
  • Im memoriam Ihász Gábor

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ihász Gábor

Vegeu també[modifica]