Iliana Iòtova

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Iliana Iotova)
Infotaula de personaIliana Iòtova

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(bg) Илияна Малинова Йотова Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 octubre 1964 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
Sofia (Bulgària) Modifica el valor a Wikidata
Vicepresidenta de Bulgària
22 gener 2017 –
← Margarita Popova (en) Tradueix
Diputada al Parlament Europeu

1r juliol 2014 – 16 gener 2017 – Petr Kurumbaixev →

Circumscripció electoral: Bulgària

Diputada al Parlament Europeu

14 juliol 2009 – 30 juliol 2014

Circumscripció electoral: Bulgària

Diputada al Parlament Europeu

6 juny 2007 – 13 juliol 2009

Circumscripció electoral: Bulgària
Representant de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa
Representa: Bulgària

3 octubre 2005 – 25 juny 2007
Diputada de l'Assemblea Nacional de Bulgària
18 agost 2005 – 20 maig 2007

Circumscripció electoral: 24th MMC – Sofia-city 24 (en) Tradueix

Dades personals
FormacióUniversitat de Sofia
Alphonse-de-Lamartine High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica, periodista Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Búlgar Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Iliana Malínova Iòtova (búlgar: Илияна Малинова Йотова) és una política i periodista búlgara, actual vicepresidenta de Bulgària des del 2017. Formà tàndem electoral amb Rumen Radev, i va derrotar la candidata del GERB Tsetska Tsatxeva a la segona volta de les eleccions presidencials de 2016.[1] Va ser diputada al Parlament Europeu des del 2007 fins a la seva dimissió el 16 de gener de 2017.[2]

Biografia[modifica]

Es va llicenciar en filologia búlgara i francesa a la Universitat Estatal de Sofia "Sant Climent d'Ohrid" el 1989. S'especialitzà a l'Escola Nacional d'Administració (França)[3] des del 2007 a França i al Centre d'Estudis Europeus ("Centre des Études Européennes") a Estrasburg. Ha treballat com a periodista, editora, presentadora de notícies i cap de la Direcció de Notícies de la Televisió Nacional de Bulgària (1991-1997).[3]Va ser directora del servei de premsa del Consell Nacional del Partit Socialista Búlgar (1997-2007). A més de búlgar, parla francès, anglès i rus.[4][5][6]

Ha estat presidenta de la delegació búlgara a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia i vicepresidenta de la delegació parlamentària a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.[7]

Està casada i té un fill.[4]

Activitat al Parlament Europeu[modifica]

Participació en comissions i delegacions[modifica]

Va ser elegida al Parlament Europeu per primera vegada el gener de 2007, després de l'adhesió de Bulgària; va ser reelegida el 2009 per un segon mandat i després el 2014 per un tercer mandat. Es presentà per les llistes de la Coalició per Bulgària i formà part del grup polític parlamentari europeu de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates.

En el seu primer mandat com a eurodiputada, fou membre de la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor (IMCO) i de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d'Interior (LIBE) (2007-2009).

Durant el seu segon mandat com a eurodiputada, Iliana Iòtova, va ser vicepresidenta del Comitè del Parlament Europeu sobre el crim organitzat, la corrupció i el blanqueig de capitals (CRIM);[8]també fou vicepresidenta de la delegació del Comitè Parlamentari de Cooperació UE-Moldàvia; membre de la Comissió de Pesca (PECH), de la Comissió de Peticions (PETI), de la delegació a l'Assemblea Parlamentària Euronest (DEPA) i de la Comissió d'Ocupació i Afers Socials (EMPL).[3]del Parlament Europeu (EMPL), membre de la Comissió del Parlament Europeu de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns (LIBE), i de la Delegació del Parlament Europeu per a les relacions amb els països del Magrib i la Unió del Magrib Àrab (DMAG). Durant aquest mandat, Iliana Iòtova es va convertir en autora del primer informe del Parlament Europeu sobre el mar Negre i la pesca en ell.

Durant el seu tercer mandat al Parlament Europeu (2014-2017), Iliana Iòtova va ser elegida vicepresidenta de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interns del Parlament Europeu (LIBE) i membre suplent de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu (REGI); també fou diputada a la Comissió del Parlament Europeu per als Drets de la Dona i la Igualtat de Gènere, vicepresidenta de la delegació del Parlament Europeu a la Comissió Parlamentària d'Estabilització i Associació de Montenegro i també membre de la delegació del Parlament Europeu a la Unió de l'Assemblea Parlamentària de la Mediterrània.

A les eleccions presidencials de novembre de 2016, es va presentar juntament amb el candidat a la presidència Rumen Radev. El tàndem va guanyar la segona volta de les eleccions amb el 59,37% dels vots.[1] El 22 de gener de 2017 va prendre possessió del càrrec de vicepresidenta[9] i va renunciar al seu escó al Parlament Europeu.

Mar Negra[modifica]

Visita d'un comitè del PE

Un dels temes generals del treball d'Iliana Iòtova estava relacionat amb la Mar Negra i la zona de la regió del Mar Negre en la política marítima de la UE. El 2010, va fer una crida a parar especial atenció sobre aquesta regió europea.[10] El mateix any, Iliana Iòtova va plantejar la qüestió de crear una Autoritat Pesquera del Mar Negre amb la Comissió Europea i va elaborar un informe separat sobre la gestió actual i futura de la pesca a la Mar Negra.[11]

L'informe pretén constituir un consell consultiu separat, ja que fins ara no hi ha cap acord comú entre els sis països riberencs del Mar Negre (Turquia, Rússia, Ucraïna, Geòrgia, Romania, Bulgària) sobre la pesca i tots els aspectes relacionats.[12]

A l'hora de preparar l'informe es van tenir en compte els interessos de tots els països del Mar Negre i tots els països van acordar la necessitat de la seva adopció. Els diputats a Estrasburg van adoptar l'informe el 13 de setembre de 2011. Amb aquest acte, la Mar Negra es va guanyar un lloc en la política europea marítima i pesquera comuna[13]

« Realment vull assegurar-me que el Mar Negre s'inclogui en els principals projectes estructurals que està desenvolupant la Unió Europea en aquest àmbit, que tingui finançament suficient perquè necessitem moltes coses relacionades amb l'ecologia, el turisme, etc. »
— Iliana Iòtova,[14]

A iniciativa d'Iliana Iòtova, una delegació del Comitè de Pesca del Parlament Europeu va venir a Bulgària per conèixer de primera mà la Mar Negra i la seva regió i per donar suport a l'aplicació de l'informe. Guido Milan, vicepresident de la Comissió de Pesca, va dir que Bulgària "no ha aconseguit gaire amb els diners del Fons de preadhesió SAPARD,[15]però, per continuar desenvolupant-se, cal treballar molt més sobre les capacitats del programa operatiu".[16]

La Comissió Europea va aprovar la creació d'un Consell Assessor per a la Pesca Regional del Mar Negre. Aquest organisme té encomanada la tasca de vetllar especialment pels interessos del Mar Negre i els seus pescadors.[17]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Резултати за президент и вицепрезидент на републиката при обработени 100.00% СИК протоколи в РИК» (en búlgar). cik.bg. [Consulta: 22 gener 2020].
  2. (anglès) Perfil personal d'Iliana Iòtova a la base de dades de membres del Parlament Europeu
  3. 3,0 3,1 3,2 Perfil Arxivat 2016-10-10 a Wayback Machine. al lloc web de l'Oficina d'Informació del Parlament Europeu a Bulgària
  4. 4,0 4,1 Perfil a bgsocialists.eu Arxivat 2017-07-31 a Wayback Machine., consultat el 10 d'octubre de 2016
  5. (búlgar) Илияна Малинова Йотова al web burgaslargo.com
  6. Biografia al web de l'Administració del president de la República de Bulgària (búlgar) (anglès)
  7. (francès) Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa Arxivat 2019-12-22 a Wayback Machine. (arxiu)
  8. Membres del Parlament Europeu sobre la Integritat (Transparència, Anti-Corrupció i Crim Organitzat) Parlament Europeu.
  9. (búlgar) Румен Радев официально вступил в должность президента Болгарии
  10. (búlgar) Nova política del mar negre sol·licitada per Iliana Iòtova (BG)[Enllaç no actiu], socialistesanddemocrats.eu, 25 de febrer de 2010,consulta el 10 d'octubre de 2016.
  11. (búlgar) Европарламентът подкрепи създаването на единен орган, който да се занимава с проблемите на Черно море, duma.bg, 17 de setembre de 2011, consultat el 25 de gener de 2020.
  12. (búlgar) Готвят създаването на Специализиран консултативен съвет за Черно море, обяви Илияна Йотова във Варна, moreto.net, 25 de març de 2014, consultat el 25 de gener de 2020.
  13. (búlgar)Черно море: ЕП призовава за нова стратегия за устойчиви рибни запаси, europarl.europa.eu, 13 de setembre de 2011, consultat el 25 de gener de 2020.
  14. Илияна Йотова готви доклад за рибните ресурси в Черно море като част от бъдещата Обща рибарска политика, focus-news.net, 25 de juny de 2010, consultat el 25 de gener de 2020.
  15. El Consell de la Unió Europea va establir el programa SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural Development / Programa especial d'adhesió per a l'agricultura i el desenvolupament rural) per ajudar els països de l'Europa Central i de l'Est a afrontar els problemes de l'ajust estructural dels seus sectors agrícoles i zones rurals, així com en la implementació del cabal comunitari sobre la Política Agrícola Comuna (PAC) i la legislació relacionada.
  16. (búlgar) Членовете на Комисията по рибно стопанство на Европейския парламент: България е пълна с инициативни и предприемчиви хора, Duma, 21 de juliol de 2011, consultat el 25 de gener de 2020.
  17. (búlgar) ЕК създава консултативен съвет за рибарството в Черно море, komentator.bg, 25 de març de 2014, consultat el 25 de gener de 2020.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Iliana Iòtova