Vés al contingut

Illa de Samosir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaIlla de Samosir
(bbc) Samosir Modifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusIlla Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSamosir (Indonèsia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Map
 2° 35′ N, 98° 49′ E / 2.58°N,98.82°E / 2.58; 98.82
Banyat perllac Toba Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.601 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície630 km² Modifica el valor a Wikidata

Samosir, o illa de Samosir, és una gran illa volcànica del llac Toba, situada al nord de l'illa de Sumatra a Indonèsia. Administrativament, l'illa de Samosir està governada com sis dels nou districtes de la regència de Samosir. El llac i l'illa es van formar després de l'erupció d'un supervolcà fa uns 75.000 anys.[1] L'illa era originàriament una península connectada amb la paret de la caldera circumdant per un petit istme, que va ser tallat el 1907 pel Canal Tano Ponggol, per ajudar a la navegació.

Amb 630 metres quiloquadrats (243 sq mi), Samosir és l' illa més gran d'una illa i la quarta illa llac més gran del món.[2] També conté dos llacs més petits, el llac Sidihoni i el llac Aek Natogang. A l'altra banda del llac a l'est de l'illa hi ha la península d'Uluan. Històricament, l'illa estava vinculada al continent de Sumatra a la seva part occidental per un estret istme que connectava la ciutat de Pangururan a Samosir i Tele en la Sumatra continental, però va quedar separada el 1906 pel canal i el pont de Tano Ponggol, que es van ampliar el 2019..[3] Tele ofereix, per tant, una de les millors vistes del llac Toba i l'illa de Samosir. Un dels objectes més importants de l'illa és una església luterana, i davant d'ella hi ha un enorme turó.

Turisme[modifica]

Samosir és una destinació turística popular per la seva història exòtica i les vistes que ofereix. Els centres turístics es concentren a l'àrea de Tuktuk. L'illa és el centre de la cultura Batak i moltes de les cases tradicionals Toba Batak (rumah adat) romanen a l'illa. La majoria dels allotjaments turístics es concentren a la petita ciutat de Tuktuk, que es troba a una hora de viatge en ferri a través del llac des de la ciutat de Parapat. El ferri de passatgers surt del port de Tiga Raja cada hora entre les 8.30 i les 19.00. Per als que arribin tard, hi ha l'opció d'agafar el vaixell de passatgers des d'Ajibata fins a Tomok fins a les 20.30 h. Un ferri de cotxes surt del continent des d'Ajibata i aterra a la petita ciutat de Tomok, a uns 10 minuts amb cotxe de Tuktuk fins a les 21:00. També hi ha altres ferris de passatgers i hotels individuals també poden tenir ferris disponibles.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Toba, Sumatra, Indonesia Arxivat 2006-06-26 a Wayback Machine. Volcanoworld, Accessed June 7, 2006
  2. Island Superlatives World Island Information, Accessed June 7, 2006
  3. «River Canalisation – Tano Ponggol – Oriental Sheet Piling». orientalsheetpiling.com. [Consulta: 23 desembre 2023].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa de Samosir