Imperi holandès

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'Imperi holandès (o neerlandès), o Imperi colonial holandès, és el nom donat als diversos territoris controlats pels Països Baixos entre els segles XVII i xx.

Els Països Baixos va ser el tercer país europeu a establir un imperi global colonial fora d'Europa continental. La seva habilitat per a comerciar i per al transport de mercaderies, unit a l'onada de nacionalisme i militarisme que va seguir a la independència d'Espanya, van ajudar a l'empresa. Al costat dels britànics, els holandesos van acumular inicialment possessions colonials sobre la base del colonialisme capitalista de les companyies, amb el predomini de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals. La intervenció directa de l'estat en l'empresa colonial la va fer prosperar. Els comerciants i els mariners holandesos també van participar en l'onada d'exploració que va continuar durant els segles XVI i XVII, encara que els holandesos van descobrir vasts territoris gràcies a descobridors com Willem Barentsz, Henry Hudson, Willem Janszoon i Abel Tasman a l'Ártic i a Oceania, aquests territoris no van arribar a formar part de l'Imperi colonial holandès.

El poder naval d'Holanda creixia ràpidament, arribant a convertir-se a la fi del segle xvi en una potència marítima d'Europa. Durant el segle xvii es van convertir en la potència hegemònica dels mars, arribant a dominar el comerç marítim durant tota la segona meitat del segle. També durant aquest segle es produeix el floriment cultural holandès, conegut com l'Edat d'Or holandesa.

Els holandesos van perdre gran part de les seves colònies, així com el seu estatus de potència mundial a les mans dels britànics quan la metròpoli va ser atacada pels exèrcits francesos durant les Guerres Revolucionàries. Holanda va passar a ser una província francesa durant el «Període francès», des de 1795 fins a 1814. Amb la Restauració d'Europa, Holanda es va anexionar Bèlgica i va poder mantenir sota el seu domini part del seu Imperi, la resta la va haver de cedir a Anglaterra, més concretament va poder mantenir sota el seu domini les Índies Orientals Neerlandeses: l'Indonèsia, el Surinam i les Antilles Holandeses, imperi que va poder mantenir fins al declivi de l'Imperialisme Europeu, durant la segona meitat del segle XX.