Impressionisme abstracte

De Viquipèdia

L'impressionisme abstracte és un moviment pictòric contemporani, dins de l'abstracció (no confondre amb l'expressionisme abstracte, un moviment semblant però diferent), on es fan pinzellades petites per construir i estructurar grans quadres. Pinzellades petites pel control de grans àrees, expressant l'emoció i enfocament de l'artista en l'energia interna; i de vegades contemplació, creant qualitats expressives, líriques i pensatives en els quadres. Les pinzellades són semblants a les dels impressionistes com Monet i els postimpressionistes com van Gogh i Seurat, encara que tendeixin cap a l'expressionisme abstracte. Encara que en l'estil de pintura d'acció de l'expressionisme abstracte les pinzellades sovint van ser grans i cridaneres i s'aplicava la pintura en un flux ràpid d'emoció i energia, les pinzellades curtes i intenses o l'aplicació no tradicional de les pintures i textures dels impressionistes abstractes es fan lentament i amb propòsit, emprant el pas del temps com un avantatge i una tècnica.[1] Milton Resnick, Sam Francis, Richard Pousette-Dart i Philip Guston van ser pintors de l'estil impressionista abstracte durant els anys 1950. L'artista canadenc Jean-Paul Riopelle va ajudar a introduir l'impressionisme abstracte a Paris durant els anys 1950.

Elaine de Kooning encunyà el terme "impressionisme abstracte" i ràpidament va ser usat pel crític Louis Finkelstein.[2][3]

Lawrence Alloway va ser comissari d'una exposició del mateix nom el 1958 i va incloure, entre altres a Bernard Cohen, Harold Cohen, Sam Francis, Patrick Heron i Nicolas de Staël. Un hereu contemporani de l'estil impressionista abstracte és William Duvall, els quadres eco-abstractes del qual es fan a l'aire lliure.

Referències[modifica]

  1. Elderfield ñojfojsdor, John; Louis, Morris. Morris Louis: the Museum of Modern Art, New York. Little, Brown, 1986, p. 21. ISBN 9780870704192 [Consulta: 21 juliol 2011]. 
  2. Halsall, Francis. Systems of art: art, history and systems theory. Peter Lang, 3 de setembre del 2008, p. 207. ISBN 9783039110735 [Consulta: 21 juliol 2011]. 
  3. Finkelstein, Louis «New Look: Abstract-Impressionism». Art News, 1956, pàg. 36-37.