Action painting

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Pintura d'acció)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Jean Raine executant action painting el 1972

L'Action painting o "pintura d'acció", és una tècnica pictòrica, així com el nom del moviment pictòric que l'usa. Sorgeix al segle XX dintre de la pintura no figurativa. Intenta expressar mitjançant el color i la matèria del quadre, sensacions com ara el moviment, la velocitat, l'energia. Són molt importants el color i els materials no específicament pictòrics amb els quals es treballa (sorra, filferro) per aconseguir una superfície peculiar a la superfície del quadre.

Amb aquest nom d'action painting es coneix també al corrent pictòric abstracte de caràcter gestual que van adoptar diversos membres de l'escola dels Estats Units de l'expressionisme abstracte que utilitzen la tècnica de l'action painting. Encara que el terme action painting va ser utilitzat pel crític Harold Rosenberg el 1952, s'havia utilitzat anteriorment.

Des del punt de vista tècnic, consisteix a esquitxar amb pintura la superfície d'un llenç de manera espontània i enèrgica, és a dir, sense un esquema prefixat, de manera que aquest es converteixi en un «espai d'acció» i no a la mera reproducció de la realitat. De vegades s'utilitza incorrectament com a sinònim del propi expressionisme abstracte, encara que molts dels artistes pertanyents a aquesta escola mai no van emprar la mencionada tècnica.

En aquesta tècnica, el principal element és l'acció o moviment per part del pintor amb relació a l'aspecte físic de la pintura, alhora amb la superfície on treballa, per aquesta raó la principal pintura a utilitzar en aquesta tècnica és la pintura acrílica. La pintura és vessada de forma sistemàtica, ingènua o espontània per part de l'artista, quan va creant la seva obra i així plasma les seves idees i conceptes abstractes en gran part, a causa del resultat per tant de la tècnica. Amb la pintura acrílica és molt pràctica la forma d'acció, deixant caure o degotar el líquid de cada color sobre la superfície.

L'action painting té els seus orígens a les creacions automàtiques dels surrealistes; per exemple, els dibuixos i pintures de sorra d'André Masson. Tanmateix, la diferència real entre tots dos moviments no és tant la tècnica com el plantejament inicial: sota la influència de la psicologia freudiana, els realistes mantenien que l'art automàtic era capaç de desblocar i posar de manifest la ment inconscient.

El pintor per antonomàsia fou Jackson Pollock (1912-1956). Va destacar especialment en l'ús del dripping, és a dir, el degotament de la pintura com a tècnica, i quei després va allargar la pintura d'acció al moviment d'expressionisme abstracte.

Malgrat tot, hi va haver d'altres artistes que van treballar en aquesta mateixa línia, destacadament, Willem de Kooning i Franz Kline, amb pintures abstractes i vigoroses.

Willem de Kooning (1904-1997) va realitzar obres més figuratives que les de Pollock, estant una cosa intermèdia entre la figuració i l'abstracció, gestual i representativa a la vegada. La seva sèrie d'obres més conegudes Dones, fou iniciada el 1950.

L'action painting va ser la tendència que més va influir a la segona generació de l'expressionisme abstracte i a molts pintors contemporanis europeus.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]