Imputació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En Dret processal penal, la imputació és l'acte mitjançant el qual s'imputa, per resolució judicial, una persona física d'un delicte concret.

Des del moment de la imputació, l'imputat deixa de ser testimoni, de manera que pot exercir els seus drets de defensa, que normalment són majors en el cas que ja existeixi una acusació formal, i no s'ha de sotmetre als deures dels testimonis, com, per exemple, dir la veritat (mentir fent de testimoni pot constituir delicte de fals testimoni o perjuri, segons el país).

Cal no confondre les figures d'imputat, processat i acusat. Imputat és tota persona imputada d'un fet delictiu durant la investigació judicial. Quan el jutge considera que hi ha 'indicis fonamentats' que l'imputat és l'autor dels fets investigats, hom fa un Auto de Processament, i l'imputat esdevé un processat. En acabar la instrucció, les actuacions es traslladen a les parts acusadores, les quals presenten un escrit d'acusació i, quan el jutgde fa l'auto d'apertura del procés oral, el processat un esdevé un acusat.