Inderøy

Plantilla:Infotaula geografia políticaInderøy
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 63° 53′ 58″ N, 11° 13′ 12″ E / 63.8994°N,11.22°E / 63.8994; 11.22
EstatNoruega
ComtatTrøndelag Modifica el valor a Wikidata
CapitalStraumen Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població6.841 (2023) Modifica el valor a Wikidata (18,71 hab./km²)
Llars2.833 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Predom. Ling.Neutral
Geografia
Superfície365,67 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Steinkjer
Verdal
Levanger
Leksvik (–2017)
Indre Fosen (2018–)
Verran (–2019) Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creació1837 Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
1r gener 1907canvi de frontera
1r gener 1962canvi de frontera
1r gener 2012canvi de frontera Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataIda Stuberg (2011–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Lloc webinderoy.kommune.no Modifica el valor a Wikidata

Inderøy és un municipi situat al comtat de Trøndelag, Noruega. Té 6,716 habitants i té una superfície de 365.2 km².[1] El centre administratiu del municipi és el poble de Straumen.

Etimologia[modifica]

El municipi duu el nom d'Inderøy (històricament lletrejat Inderøen) que prové de la forma en nòrdic antic del nom d'Idri Eynni, que significa "l'illa interior", probablement referint-se a la península que s'endinsa en el fiord. La veïna Ytterøy, que significa "l'illa de fora", s'anomena de manera similar.[2]

Història[modifica]

Durant l'edat mitjana el topònim s'anomenà Inderøy Yenni Idir, és a dir, l'"illa interior", que és també d'on prové el nom actual. Saurstad (ara Sakshaug) va ser un important centre polític fins al segle xx. En l'Edat Mitjana el municipi va ser el centre del comtat d'Øynafylket, incloent també Beitstad i Verran. L'antiga església va ser inaugurada per l'arquebisbe Sakshaug Eystein el 1184. Tot iles tècniques de construcció utilitzades per a la catedral de Nidaros, l'arquebisbe de Trondheim continuà exercint a l'antiga església de Sakshaug. El poble de Sandvollan també té una església de l'Edat Mitjana, l'Església Hustad.

Durant l'edat mitjana i fins que la ruptura de la relació entre Suècia i Noruega, Inderøy va ser la seu del governador, jutge i recaptador d'impostos del Nordre Trondhjems Amt; pel que va ser la capital del comtat actualment anomenat Nord-Trøndelag. Inderøy va ser creat com un veritable municipi de la reforma municipal noruega de 1837. El 1907, però, es divideix en tres: Inderøy, Rora i Sandvollan. Els tres es tornaren a fusionar per donar l'Inderøy actual després de la reforma de 1962.

Esglésies de Sakshaug.

Història municipal[modifica]

Inderøy va ser establert com a municipi l'1 de gener de 1838. L'1 de gener de 1907, el districte oriental de Røra (població: 866) i el districte nord de Sandvollan (població: 732) van ser separats d'Inderøy per formar-se municipis. Això va deixar Inderøy amb 2.976 residents. L'1 de gener de 1962, els dos districtes es van tornar a fusionar a Inderøy. Abans de la fusió, Inderøy tenia 3.194 habitants, i després de la fusió 4.947.[3] L'1 de gener de 2012, el municipi veí de Mosvik es va fusionar amb Inderøy.

Escut d'armes[modifica]

L'escut d'armes és modern. Se'ls hi va concedir el 5 d'octubre de 1984. L'escut mostra quatre palaies angleses daurades sobre un fons vermell. Aquest peix va ser abundant en el passat i va ser una de les principals fonts d'ingressos per a la zona fins al voltant del 1940. L'escut va ser reaprovat després de la fusió d'Inderøy-Mosvik el 2012, però no va canviar, ja que la pesca segueix sent important per a la cultura i la història del nou municipi. Els 4 peixos que apareixen en els braços ara representen els quatre municipis originals que avui conformen Inderøy: Inderøy, Mosvik, Røra i Sandvollan.[4]

Geografia[modifica]

Inderøy és majoritàriament compost per les terres baixes molt adequades per a l'agricultura.

Inderøy està ubicat en dues penínsules a les seccions interiors del fiord de Trondheim, a la frontera dels municipis de Leksvik, Levanger, Steinkjer, Verdal i Verran. L'estret de Skarnsund es troba entre les penínsules d'Inderøy i de Mosvik al centre del municipi, i connecta el principal fiord de Trondheim amb el fiord de Beitstad interior. El llac Meltingvatnet troba al llarg de la frontera sud de Leksvik.

Economia[modifica]

Inderøy és principalment una zona agrícola. La major part del municipi es conrea, sent l'herba i els cereals els cultius més comuns, exceptuant les maduixes, que també ho són. La majoria dels agricultors també tenen boscos. Tota indústria dominant s'orienta al voltant de l'agricultura, amb fàbriques que produeixen productes de destil (Sundnes Brenneri), alimentació, pa, melmelada, suc, pollastres i altres productes carnis. A més hi ha nombroses granges que fabriquen els seus propis productes i els venen a la granja.

També hi ha una sèrie d'institucions de servei a Inderøy, incloent botigues, serveis públics, i les escoles. Bastants de les persones treballen en els municipis veïns de Levanger, Steinkjer i Verdal. De fet Inderøy és un suburbi d'aquests.

Cultura[modifica]

Hi ha una sèrie d'activitats culturals a Inderøy. L'Escola Superior de Secundària d'Inderøy té una música, la dansa, i la línia de drama, i el servei de música del comtat també es troba a Straumen. Un bon nombre d'activitats locals s'orienten al voltant de la cultura, incloent el festival anual de jazz Soddjazz. També hi ha una galeria, Nils Aas Kunstverksted i nombrosos petits tallers d'artistes. El diari Inderøyningen es publica a Straumen i cobreix el municipi.

L'escola i el centre d'administració del municipi.

Esglésies[modifica]

L'Església de Noruega compta amb quatre parròquies (sokn) al municipi d'Inderøy. És part del deganat de Nord-Innherad i la Diòcesi de Nidaros.

Esglésies a Inderøy
Parròquia
(Sokn)
Nom de l'església Localització
de l'església
Any de construcció
Inderøy Església de Sakshaug Straumen 1871
Església antiga de Sakshaug Sakshaug c. 1150
Røra Església de Salberg Røra 1715
Sandvollan Església de Heggstad Sandvollan 1887
Església de Hustad Gangstad 1150
Mosvik Església de Mosvik Mosvik 1884
Església de Vestvik Framverran 1905

Atraccions[modifica]

La majoria dels llocs d'interès turístic estan connectats a The Golden Detour. Entre ells es troben les granges locals i una destil·leria en què venen aliments produïts localment i begudes, així com tallers d'artistes i un centre de pesca.

Transports[modifica]

La Línia de Nordland travessa el municipi, i l'estació municipal és servida per hora o més sovint pel Trøndelag Commuter Rail.[5] La ruta europea E06 també travessa el munici. També hi ha dues altres carreteres locals. Hi ha un servei d'autobús limitada proporcionat per TrønderBilene.[6]

El centre administratiu d'Inderøy, Straumen.

Fills il·lustres[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Inderøy
  1. «Personnemningar til stadnamn i Noreg» (en noruec). Språkrådet.
  2. Rygh, Oluf. Norske gaardnavne: Nordre Trondhjems amt (dokpro.uio.no) (en noruec). 15. Kristiania, Norge: W. C. Fabritius & sønners bogtrikkeri, 1903, p. 175. 
  3. Jukvam, Dag. «Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen» (en noruec). Oficina Central d'Estadístiques de Noruega, 1999.
  4. «Kommunesammenslåingen - kommunevåpen og rammer for profilering avklart» (PDF) (en noruec). Nye Inderøy kommune.
  5. Norwegian National Rail Administration. «Røra stasjon» (en noruec). Arxivat de l'original el 2013-03-28. [Consulta: 26 octubre 2009].
  6. Nord-Trøndelag County Municipality. «Rutetabeller» (en noruec). [Consulta: 26 octubre 2009].