Influència total

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Influència total En electromagnetisme, es diu que dues superfícies conductores es troben en situació d'influència total quan totes les línies del camp elèctric que parteixen d'una finalitzen a l'altra. Quan es dona aquesta situació, es diu que les superfícies formen un condensador. És el cas, per exemple, d'un conductor contingut a una cavitat d'un altre conductor. La superfície del conductor interior i la paret de la cavitat es troben en influència total.

Quan dues superfícies conductores "1" i "2" es troben en influència total, la càrrega elèctrica emmagatzemada en una d'elles és igual a l'emmagatzemada a l'altra, amb signe oposat.

tot i que les superfícies poden tenir àrees o densitat de càrrega molt diferents. Per demostrar-ho, n'hi ha prou amb considerar el tub de camp elèctric que connecta les dues superfícies. Aplicant la llei de Gauss a la superfície tancada, formada pel tub () i dues superfícies molt properes als conductors ( i ).

Com que no conté càrrega

Sobre el tub, el flux és nul, ja que és perpendicular a . Sobre les bases, el camp és proporcional a la densitat superficial de càrrega, de manera que

D'aquí es dedueix que, independentment de la seva forma o la distància entre les plaques, la càrrega en una de les plaques d'un condensador és igual a la càrrega emmagatzemada a l'altra, canviada de signe.

Enllaços externs[modifica]