Institut Tomàs Dolsa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Institut Frenopàtic de les Corts)
Infotaula d'organitzacióInstitut Tomàs Dolsa
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipushospital Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1863
FundadorTomàs Dolsa i Ricart Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició2000 Modifica el valor a Wikidata
Seu social
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Edifici de l'Institut Frenopàtic de les Corts
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteAugust Font i Carreras Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neoclàssica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
LocalitzacióSabino Arana, 5-19 - Mejía Lequerica, 35-55 - Institut Frenopàtic, 17 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 23′ 03″ N, 2° 07′ 35″ E / 41.3842°N,2.1264°E / 41.3842; 2.1264
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC41253 Modifica el valor a Wikidata
Bé amb protecció urbanística
TipusBé amb elements d'interès
Id. Barcelona2066 Modifica el valor a Wikidata

L'Institut Tomàs Dolsa, anomenat «el Frenopàtic», va ser fundat l’any 1863 pel doctor en medicina i cirurgià Tomàs Dolsa i Ricart (1819-1909) amb la col·laboració de Pau Llorach i Malet, estudiant de medicina i coneixedor dels mètodes frenològics de Dolsa.[1]

Història[modifica]

L’Institut Tomàs Dolsa fou el primer de tot l'estat espanyol anomenat d’aquesta forma i no pas amb les denominacions utilitzades en aquella època, com ara manicomi o casa de boigs. En aquella època els pocs manicomis eren més aviat semblants a presons, on les condicions de vida dels ingressats eren deplorables. A Catalunya, només es té constància de les dependències mentals de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona.

En aquells temps començava a haver-hi canvis en la concepció i el tractament del malalt mental; fins llavors es considerava que els malalts mentals no tenien cura i que se’ls havia de recloure. El segle xix fou una època de canvis on les idees progressistes d’altres països, principalment França i en menor mesura Anglaterra, es van anar introduint a través de metges higienistes i alienistes que van tenir contacte amb la psiquiatria que s'hi estava desenvolupant.

D’aquesta manera, fou com el boig va passar a considerar-se com a malalt, fet que implicava que era susceptible de tractament per a apaivagar la malaltia o fins per a guarir-se’n. Fou en aquest context que fou fundat l’Institut Tomàs Dolsa, el qual va contribuir al desenvolupament de la ciència psiquiàtrica a través de la constitució del propi centre especialitzat i de les investigacions que van dur-s’hi a terme.

Als inicis, era a la Vila de Gràcia, tot i que ràpidament van traslladar-se a les Corts (vegeu Edifici de l'Institut Frenopàtic de les Corts), ja que el municipi estava molt menys densificat i les condicions eren força més propicies, doncs es considerava que l’aire era més sa i la qualitat de l’abundant aigua era millor.[2]

A finals de l’any 2000, l’Institut va tancar les seves portes i els seus pacients van ser traslladats a altres centres especialitzats.[2] Actualment hi ha el nou Hospital Universitari Dexeus.

Referències[modifica]

  1. Santos Herrera, Inma «On la bogeria va passar a ser una malaltia». El Periódico de Catalunya, 22-02-2012.
  2. 2,0 2,1 «L'Institut Frenopàtic de les Corts va funcionar durant més de 130 anys». BTV, 08-07-2016. [Consulta: 2 desembre 2016].

BIbliografia[modifica]

  • Bou i Roura, Lluís Maria. Ajuntament de Barcelona. Districte de les Corts i Arxiu Municipal. El Frenopàtic de les Corts: història d'un centre de salut mental, 2006. ISBN 84-7609-098-6. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Institut Tomàs Dolsa