Institut Valencià de la Música

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióInstitut Valencià de la Música
Instituto Valenciano de la Música.jpg
modifica
Dades
Tipusorganització modifica
Història
Creació1998 modifica

L'Institut Valencià de la Música va ser creat per la Llei Valenciana de la Música en l'any 1998 i va començar a funcionar en el 2000. Segons aquesta llei[1] «té com a objectiu la planificació, execució i coordinació de la política cultural de la Generalitat». Entre les seues competències allí descrites destaquen :

 • La protecció, catalogació i difusió del patrimoni musical valencià.
 • El suport mitjançant ajudes i subvencions al desenvolupament de la infraestructura musical.
 • La promoció de la música valenciana i els seus intèrprets professionals.
 • El foment de la investigació musicològica i la seua difusió a través de produccions editorials i discogràfiques.
 • L'estudi i el foment de les músiques tradicionals.
 • La gestió d'unitats artístiques.
 • L'estímul de la composició i creació de nova música.

Les competències en l'àmbit de la música de banda van ser adscrites en 2010 a la Conselleria de Governació de la Generalitat Valenciana.[2]

Patrimoni[modifica]

En l'àmbit de la protecció i difusió del patrimoni musical valencià l'IVM té diverses línies d'actuació. D'una banda estan les seues publicacions i activitats pròpies: mitjançant discos, monografies o partitures, i mitjançant cursos i congressos com els dedicats a Sant Joan de Ribera, Ruperto Chapí o Vicent Martín i Soler, fomenta la investigació, la interpretació i el coneixement del patrimoni musical valencià.

D'altra banda l'IVM treballa activament en la recuperació de llegats de compositors, com Carlos Palacio, Vicent Asencio, Matilde Salvador i Ofelia Raga, dipositats en la seua seu, i en col·laboració amb la Biblioteca Valenciana, Agustín Alamán, Miquel Asins Arbó o Luis Sánchez Fernández. L'institut disposa d'una biblioteca especialitzada on estudiants i investigadors poden accedir a aquestos fons. Allí es custodien també diverses desenes de milers de discos de vinil cedits en dipòsit per l'emissora autonòmica Ràdio 9 i la delegació a València de Radio Nacional de España, que també va lliurar una col·lecció de cintes de bobina oberta amb enregistraments en viu de concerts i altres esdeveniments.

Entre els fons propis de l'Institut destaca la seua col·lecció de més de mil cintes de cassette i magnetòfon procedents de la campanya escolar "Tallers de Música Popular" dirigida per Vicent Torrent des de 1985, que en 2011 estaven pràcticament digitalitzades en la seua totalitat i a disposició dels estudiosos. Com a resultat d'aquestes recopilacions de música popular interpretada pels seus propis usuaris, es va editar la col·lecció discogràfica "Fonoteca de Materials" que fins ara (febrer de 2012) compta amb 30 volums.

Cal assenyalar també la col·laboració de l'IVM en l'inventari i catalogació de col·leccions musicales d'altres institucions, como el fons López-Chavarri de la Biblioteca Valenciana, i les col·leccions del Reial Col·legi del Corpus Christi, l'Ateneu Mercantil de València o la Societat Coral El Micalet.

Festivals[modifica]

L'Institut Valencià de la Música organitza dos festivals: Ensems, de música contemporània, en primavera, i el Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, a començament d'agost. Ambdós formen part de la xarxa de Festclásica[3] Entre 2001 i 2009 va ser responsable del festival Xabiajazz, celebrat en agost en la localitat de Xàbia. Fruit d'aquest festival l'IVM publicà una col·lecció discogràfica que va obtindre diverses vegades reconeixements com el de Millor Disc de l'Any triat per la revista especialitzada Cuadernos de Jazz.

Unitats artístiques i formacions concertades[modifica]

Actualment l'IVM té associades dues unitats artístiques: una professional, el Cor de la Generalitat Valenciana, el titular de la qual és Francisco Perales, i que té com seu principal el Palau de les Arts. L'altra, de caràcter formatiu, és la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, el seu director i responsable pedagògic és Manuel Galduf.

Les formacions concertades són el Grup Instrumental de València, Capella de Ministrers i la Coral Catedralícia de València.

Difusió i ajudes[modifica]

Una part de l'activitat de l'IVM consisteix a col·laborar amb diferents iniciatives públiques i privades encaminades a la difusió de la cultura musical en general i valenciana en particular. Per a això es publiquen anualment diverses convocatòries d'ajudes, una d'elles centrada específicament en el foment de la indústria discogràfica, l'altra per a l'organització de cicles, festivals, cursos i altres activitats. L'institut també convoca anualment beques per a perfeccionament dels estudis musicals. Els beneficiaris d'aquestes beques col·laboren després en un Cicle de Joves Intèrprets que arriba a diferents localitats del País Valencià i a la Casa de València a Madrid.

Bibliografia[modifica]

 • García, Jorge: «El centro de documentación del instituto valenciano de la música», Boletín de la Asociación Española de Documentación Musical, VII, núm. 2, juliol-desembre 2000.
 • Vidal Guillem, Antonio: «Institutos», en Casares, Emilio (dir.) (2006): Diccionario de la Música Valenciana, Madrid: Iberautor, 2006, vol. I, p. 496.

Referències[modifica]

 1. Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, núm. 3.242, 14-5-1998
 2. Llei 16/2010, de 27 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat. En el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, núm. 6.429, 31-12-2010
 3. Asociación Española de Festivales de Música Clásica

Enllaços externs[modifica]