Ionòfor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Carrier Ionophores

Un ionòfor és una molècula soluble en lípids, generalment sintetitzada pels microorganismes per al transport de ions a través de la bicapa lipídica de la membrana cel·lular. Hi ha dos tipus d'ionòfors:

  1. Compost químic (ions mòbils transportadors) que s'uneixen a un ió particular,[1] blindant la seua càrrega del medi ambient circumdant, i per tant facilitar el seu pas per l'interior hidròfob de la membrana lipídica.
  2. formadors de canal,[2] que introdueixen un porus hidròfil en la membrana, que permetent els ions passen evitant el contacte amb la (hidròfoba) membrana interior.

Mecanisme d'acció[modifica]

Ionòfors pertorben gradient transmembranal de concentració de ions, que és necessari per al bon funcionament i la supervivència dels microorganismes, per tant té propietats antibiòtiques. Són produïts naturalment per una diversos microbis i actuen com una defensa contra els microbis competidors. Molts antibiòtics, en particular els antibiòtics macròlids, són ionòfors que exhibeixen altes afinitats per Na+ o K+.[3] L'estructura de complexos d'antibiòtics de sodi i potassi han estat repetidament verificada per cristal·lografia de raigs X.[4]

En la investigació de laboratori, ionòfors s'utilitzen per augmentar la permeabilitat de les membranes biològiques de certs ions. A més, alguns ionòfors són utilitzats com antibiòtics i / o en temes com el creixement o la millora dels additius per a pinsos per a animals com el bestiar.[5]

Llista de representants ionòfors biològics[modifica]

Amb l'ió (s) que actuen sobre:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2a ed. ("The Gold Book") (1997). Versió corregida en línia:  (2006–) "ionóforo" (en anglès).
  2. ionòfors - Resultats MeSH. 
  3. Plantilla:Greenwood i Earnshaw2nd
  4. «Ionophores - MeSH Result».
  5. El Departament d'Agricultura dels EUA va enviar una carta a Tyson Foods per treure les etiquetes per als pollastres que deia "Criat sense antibiòtics" a causa de la utilització de ionòfors en la seva alimentació. Kabel, Marcus; Christine Simmons. «USDA Revocació bé per a les etiquetes de pollastre Tyson», 20-11-2007. Arxivat de l'original el 2007-11-24. [Consulta: 22 maig 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ionòfor