Jardí medieval de plantes medicinals, Monestir de Pedralbes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Jardí medieval de plantes medicinals, Monestir de Pedralbes
Imatge
Dades
TipusJardí públic Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBarcelona i Pedralbes (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata

El Jardí medieval de plantes medicinals, situat a l'interior del Reial Monestir de Santa Maria Pedralbes, és una reconstrucció d'un herbari de l'època medieval on es poden trobar més de cinquanta espècies de plantes diferents, que les monges cultivaven amb l'objectiu d'elaborar remeis, tot seguint les pautes medicinals de l'època.

Jardí medieval...

Medicina Medieval[modifica]

La medicina medieval, neix de la recuperació dels principis de la medicina grecoromana que havia estat conservada i perfeccionada per la cultura araboislàmica. Els principis medicinals grecoromans (d'Hipòcrites 460 - 370 aC) amb la teoria dels humors van servir com a base per a les generacions següents. Un d'aquests va ser Galè (130d.C- 200 dC) amb la  medicina galènica que plantejava, que els desequilibris emocionals provocaven la malaltia. D'aquesta manera a través d'una alimentació sana i de medicaments simples o compostos elaborats amb plantes s'aconseguia curar al pacient.

El jardí de plantes medicinals de Pedralbes[modifica]

Projecte[modifica]

El jardí medieval és una iniciativa que s'ha dut a terme gràcies a la col·laboració de dues entitats; el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes i el Jardí Botànic de Barcelona l'any 20.

Aquesta reproducció s'ha treballat a través de dos tractats medievals: Simples medicinals, nou llibres, que expliquen les propietats curatives de les plantes i altres elements com els arbres, pedres, metalls.., basats en els principis bàsics de la teoria dels humors i Medicaments simples.

Medicina galènica[modifica]

Classificació[modifica]

La classificació galènica es divideix en quatre temperaments (calent i humit, humit i fred, calent i sec, fred i sec) i depenent del tipus de temperament, correspon un tipus d'humor característic.

Teoria dels Humors

Temperament Característiques
Calent i humit Domini de les emocions, valents, passionals, optimistes...
Humit i fred Racionals, pragmàtics, reflexius...
Calent i sec Colèrics, violents, dominants...
Fred i sec Idealistes, irritables, tristesa