Vés al contingut

Medicina medieval d'Europa Occidental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
"L'home anatòmic" (també "L'home zodiacal"), Très Riches Heures du Duc de Berry (Ms.65, f.14v, principis del segle XV)

La medicina medieval a Europa occidental estava composta per una barreja d'idees existents des de l'antiguitat, influències espirituals i el que identifica Claude Lévi-Strauss com el "complex xamànic" i "consens social. "[1]

En l'alta edat mitjana, arran de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, el coneixement mèdic estàndard es basava principalment en els textos grecs i romans que havien sobreviscut, conservats en els monestirs i altres llocs. Molts simplement col·locaven les seves esperances en l'Església i Déu per curar totes les seves malalties. Les idees sobre l'origen i la cura de la malaltia no eren purament seculars, sinó que també es basaven en una cosmovisió en la qual factors com el destí, el pecat, i les influències astrals jugaven un paper equivalent a qualsevol causa física. L'eficàcia de la cura estava lligada de manera similar a les creences del pacient i el metge en comptes de l'evidència empírica, de manera que els remedia physicalia (remeis físics) eren sovint subordinats a la intervenció espiritual.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Medicina medieval d'Europa Occidental
  1. Anthropologie structurale, Lévi-Strauss, Claude (1958, Structural Anthropology, trans. Claire Jacobson and Brooke Grundfest Schoepf, 1963)