Jean Savin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean Savin
Biografia
Naixement25 octubre 1765 Modifica el valor a Wikidata
Saint-Étienne-du-Bois (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 març 1796 Modifica el valor a Wikidata (30 anys)
Montaigu (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortFerida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Carrera militar
ConflicteRevolta de La Vendée Modifica el valor a Wikidata

Jean Savin (Saint-Étienne-du-Bois, 25 d'octubre de 1765 - Montaigu, 29 de març de 1796) fou un militar francès i oficial reialista de la Revolta de La Vendée.

Biografia[modifica]

Nascut en el si d'una família del Poiteu, fill de Jean René Savin i Louise Gauvrit, ric propietari i elector al cantó de La Garnache, Jean Savin es va unir a l'aixecament de la Vendée el 1793 i va lluitar primer en l'exèrcit de Jean-Baptiste Joly, va participar en els fers abans en els Sables d'Olonne.

Anomenat "Le Pelé" a causa de la calvície primerenca, va dirigir les bandes de Saint-Étienne-du-Bois i els seus voltants.[1] El seu germà, Louis, encapçala el Comitè Reialista de Palluau1. Bon organitzador, ràpidament es va convertir en el segon de Jean-Baptiste Joly.[1]

Va lluitar els mesos següents al Baix Poitou i es va distingir a la Segona batalla de Montaigu (1793). Cap de la divisió Palluau,[1] va comandar 1.600 homes. El 1795 es va negar a signar el Tractat de Jaunaye i a l'agost, va assegurar un desembarcament d'armes per part dels britànics, i es va presentar al desembre.

Agafa les armes sota el comandament de François de Charette. Després de la mort de Charette el març de 1796, Savin va ser l'últim líder vendeà important a romandre sota les armes.[2] Finalment va ser sorprès pels republicans el 28 d'abril al llogaret de La Vergne, a Saint-Étienne-du-Bois, i va continuar fins al Lucs-sur-Boulogne on va ser capturat.[2] Després va ser afusellat a Montaigu.

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Dumarcet 1998,224.
  2. 2,0 2,1 Dumarcet 1998,513.

Bibliografia[modifica]